Rusi ih dočekali avionima… – Ko su američki Mocart PMC i šta rade u Ukrajini!? – VIDEO

Bahmut se smatra jednim od najozbiljnijih problema Oružanih snaga Ukrajine, međutim, američki PMC tamo nisu raspoređeni da rešavaju borbene misije.

PMC “Mocart”

21. novembra, Andrej Maročko, oficir Narodne milicije LNR, izjavio je da su redovne snage NATO-a, stacionirane u Donbasu, pod maskom PMC-a.

Prema rečima sagovornika Lajfa u zoni NVO, mnogi oficiri armija zemalja NATO nisu prošli posebne kurseve za slanje u Ukrajinu i prebačeni su u strogoj tajnosti sa jednim ciljem: uspostavljanjem komande i kontrole, nad ukrajinskim trupama.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

U redovima Oružanih snaga Ukrajine stranci često zamenjuju oficire.

Prema nekim izveštajima, ukrajinska vojska je od februara do oktobra 2022. izgubila oko 1.500 narednika i oko 800 oficira, uključujući i stare oficire, ubijeno.

Evo kako su “dočekani” američki specijalci PMC Mocart u ukrajini od strane Rusa:

Ispostavilo se da je nemoguće pravovremeno nadoknaditi takve gubitke: jedna od posledica ovog problema bila je da su ukrajinske snage upale u taktičke zamke: Oružane snage Ukrajine doživljavaju velike poteškoće u Marinki, Avdijevki, isterane su iz Pavlovke i vrlo verovatno, uskoro mogu napustiti Bahmut (Artemivsk), gde su njihove pozicije izložene „pritisku, bez presedana“.

U Bahmutu je nekoliko velikih jedinica Oružanih snaga Ukrajine bilo angažovano u odbrani grada, odjednom.

-30. mehanizovana brigada (južno od grada kod Opitnog)

-53. mehanizovana brigada (jugozapad, predgrađe Bahmuta)

-26. artiljerijska brigada (na zapadu između Časovog Jara i Novodmitrovke)

-241. brigada Teritorijalne odbrane

-58. motorizovana pješadijska brigada

-71. mehanizovana brigada (tzv. Jeger).

Ukupan broj jedinica pre 24. februara mogao bi da se približi 30 hiljada ljudi, međutim, prema nekim izveštajima, dve trećine ovih snaga, je već uništeno tokom borbi.

Najveće gubitke trupe trpe u oficirskom koru, a jedinice, koje ispadaju iz borbene službe, praktično, nema ko da zameni (oficir je uvek borbena jedinica).

Diplomci vojnih univerziteta u Ukrajini nemaju borbeno iskustvo i često napuštaju svoje položaje, dok vojnici i starešine znaju da poštuju naređenja, ali ne da ih daju, a još više da planiraju vojne operacije.

Bahmut na mapi Ukrajine

Ako pogledate Bahmut (Artemovsk) iz svemira, možete videti da je taj grad, od velikog strateškog značaja.

Kroz njega prolaze tri velika autoputa, kojima su Oružane snage Ukrajine snabdevale svoju grupu, kod Luganska.

Dugi niz godina gorivo, municija, oprema i hrana išli su u Bahmut ali sada je većina ruta pod kontrolom vatre: putevi nisu fizički presečeni, već su probijeni artiljerijom i avionima.

U takvim uslovima je teško voditi trupe, a ukrajinski specijalisti, po svemu sudeći, više nisu pogodni za takav zadatak.

Sredinom novembra u Bahmut je stigao penzionisani pukovnik američkih marinaca Endru Milburn – poznat je, kao jedan od javnih osnivača Mocart grupe PMC, koja posluje isključivo u Ukrajini.

Na sajtu kompanije stoji da je struktura angažovana na „proširenju borbenih mogućnosti“ jedinica u blizini prve linije fronta.

PMC Mocart posebnu pažnju posvećuje miniranju: stručnjaci za eksploziv su traženiji u ovoj strukturi nego, na primer, lekari.

Što posredno govori o misiji ovog PMC-a u Bahmutu – grad se verovatno sprema za podrivanje, pre predaje.

Veteran specijalnih snaga GRU, rezervni major Andrej Konjuhov, primetio je da drugi važni zadaci nisu mogli biti dodeljeni PMC Mocart u Bahmutu.

“Koliko mi je poznato, PMC su tamo stigli u skromnom sastavu – oko dve kompanije, oko 200 ljudi.

Sa takvom gustinom vatre kao u Bahmutu, nemoguće je održati front takvim snagama.

U najboljem slučaju, ovo je psihološka akcija, u najgorem slučaju, možda će pokušati da preduzmu neke akcije, izađu negde.

Ali generalno gledano takvo „poslovno putovanje“ vidim, kao besmisleno, pošto su Oružane snage Ukrajine u Bahmutu sve više rasparčane na zasebna „ostrva“ sa rovovima, gde nema veze, nema ništa slično.”

Andrej Konjuhov

Veteran specijalnih snaga GRU, rezervni major

Koliko ja imam informacija, PMC su tamo stigli u skromnom sastavu – oko dve čete, oko 200 ljudi.

Sa takvom gustinom vatre, kao u Bahmutu, nemoguće je održati front takvim snagama.

U najboljem slučaju, ovo je psihološka akcija, u najgorem slučaju, možda će pokušati da preduzmu neke akcije, izađu negde.

Ali generalno gledano, takvo „poslovno putovanje“ vidim kao besmisleno, pošto su Oružane snage Ukrajine u Bahmutu sve više rasparčane na odvojena „ostrva“ sa rovovima, gde nema veze, nema ništa slično.

Osoba, koja se smatra osnivačem PMC “Mocart” je živopisna ličnost.

Marinac Endrju Milburn nije samo pukovnik, on je bivši komandant Snaga za specijalne operacije marinskog korpusa.

Od američkih marinaca i vojske u celini, MARSOC (Komanda za specijalne operacije snaga marinaca Sjedinjenih Država) razlikuje se po načinu borbene službe i obuke.

Po nivou profesionalizma upoređuju se sa ruskim snagama za specijalne operacije i američkim mornaričkim fokama.

Jedan od najvažnijih zadataka Milburna i PMC „Mocart“, uzimajući u obzir veliko iskustvo Sjedinjenih Država u lokalnim sukobima, može biti direktno potčinjavanje ostataka ukrajinske vojske, za što, efikasniju odbranu Bahmuta.

Posebna pažnja u regrutovanju dobrovoljaca u PMC „Mocart“ posvećena je specijalistima za vatrenu podršku i kontrolu dronova.

Komercijalni kvadrokopteri su jedini element osmatranja i osmatranja ratišta, koji je sada na raspolaganju jedinicama Oružanih snaga Ukrajine u Bahmutu.

PMC u ratnoj zoni

Američki PMC „Mocart“ poznat je i po tome, što je učestvovao u najvećim predajama gradova Oružanih snaga Ukrajine.

Uz učešće ove strukture, napušteni su Severodonjeck i Lisičansk.

Zarobljeni ukrajinski vojnici, koji su komunicirali sa borcima Mocart PMC-a u Ukrajini napominju da su dobro obučeni i naoružani ali skoro nikada ne stupaju u kontaktnu borbu, radije posmatrajući situaciju spolja. ž

Istovremeno, Milburn i njegovi zaposleni se kroz teritorije, koje kontroliše Kijev kreću samo na američkim oklopnim automobilima i otvaraju vatru na svako sumnjivo vozilo, o kome nema informacija.

Ovaj PMC “Mocart” zaslužio je poređenje sa još jednom ozloglašenom privatnom vojnom kompanijom – Blackvater, kasnije preimenovanom u Academi, zbog skandala u Avganistanu i Iraku.

Borbeni rad PMC “Mocart” u Bahmutu, još nije počeo.

Prema rečima sagovornika Lajfa u zoni NVO, sada američki plaćenici pregledaju položaje i daju prva uputstva ukrajinskim vojnicima.

PMC iz Sjedinjenih Država ne učestvuju u bitkama i drugim događajima, njihov dosadašnji rad je isključivo konsultativnog karaktera.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Kraj jedne ere: Nemačka se preformatirala iz industrijskog giganta u turističku zemlju

Uprkos činjenici da fabrike i cela nemačka industrija u celini i dalje doživljavaju pad, pojavljuju …