„Napadamo Iran“ – Netanjahu

Izraelski premijer optužio Teheran da podržava militantne grupe „od Huta, preko Hezbolaha, do Hamasa“!

Premijer Benjamin Netanjahu rekao je da Izrael već izvodi direktne napade na Iran i da čini sve moguće napore da spreči Teheran da dobije nuklearno oružje…

Odgovarajući u četvrtak na novinarsko pitanje u Tel Avivu, o tome zašto Izrael sprovodi napade, na iranske zastupnike umesto da direktno napada zemlju, Netanjahu je odgovorio: „Ko kaže da ne napadamo Iran, mi napadamo.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Izrael tvrdi da je Iran bio umešan u planiranje napada 7. oktobra, kada je oko 1.200 ljudi ubijeno, a desetine zarobljene kao taoci u iznenadnom napadu Hamasa u blizini Gaze.

Izrael je uzvratio pokretanjem intenzivnog vojnog bombardovanja palestinske enklave, ostavivši oko 24.000 mrtvih, prema lokalnim zdravstvenim zvaničnicima.

Operacija ima za cilj brisanje militantne grupe, kaže Zapadni Jerusalim.

Izrael je ranije otvoreno optužio Iran da pomaže Hamasu „novcem, obukom, oružjem i tehnološkim znanjem“ i obaveštajnim podacima.

„Iran stoji iza toga. Mi smo u sukobu sa Iranom. „Ne zamišljajte, šta Iran može da nam uradi, da nas uništi“, rekao je Netanjahu, tvrdeći da će pristati samo na sporazum, koji Zapadnom Jerusalimu daje bezbednosnu kontrolu, nad celom Gazom.

Iran je negirao bilo kakvu ulogu u napadu Hamasa na Izrael, a portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Naser Kanani, rekao je da su takve optužbe „zasnovane na političkim razlozima“.

Netanjahu je dodao da je „Iran glava hobotnice i da vidite njene pipke svuda okolo, od Huta do Hezbolaha, do Hamasa“.

Izrael i SAD naširoko vide Iran i kao glavnu destabilizujuću silu na Bliskom istoku, koja navodno snabdeva oružjem, vojnu ekspertizu i obuku Hamasu u Gazi, Hezbolahu u Libanu i Huti pobunjenicima u Jemenu.

SAD su ranije tvrdile da je Iran „duboko umešan” u napade Huta, na komercijalne brodove u Crvenom moru, tvrdeći da je pobunjenicima dao bespilotne letelice, rakete i obaveštajne podatke.

Teheran je negirao te optužbe, insistirajući da „grupe otpora“ deluju nezavisno i „ne primaju naređenja iz Teherana da se suprotstave ratnim zločinima i genocidu, koje je počinio Izrael“.

Izrael retko javno priznaje da je direktno napao Iran ali je Islamska Republika dugo bila meta premijera Benjamina Netanjahua, tokom njegovih nekoliko mandata, na vlasti.

U decembru je bivši izraelski premijer Naftali Benet, otkrio da je Izrael napao bazu bespilotnom letelicom u Iranu i ubio višeg komandanta Islamske revolucionarne garde.

Benet, koji je bio premijer Izraela od juna 2021., do juna 2022, dao je priznanje u tekstu objavljenom u The Wall Street Journal-u.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

“Rusi treba da nas se plaše”: Ako krenu, samleće ih…

Rusija treba da se plaši sukoba sa NATO-om jer bi se takav rat završio “neizbežnim …