Naučnici “probili” Alchajmerovu bolest!

Jednostavan test krvi mogao bi otkriti biološke markere bolesti 15 godina, pre nego što se simptomi razviju, kažu istraživači.

Naučnici su pozdravili potencijalno „revolucionarni“ proboj u ranoj dijagnozi Alchajmerove bolesti, nakon što je tim švedskih istraživača otkrio da komercijalno dostupan test krvi može otkriti biološke markere bolesti oko deset do 15 godina, pre nego što se simptomi razviju…

U studiji od 768 ljudi u pedesetim, šezdesetim i sedamdesetim godinama u periodu od osam godina, koju je sproveo Univerzitet u Geteborgu, otkriveno je da je test – koji otkriva prisustvo tau proteina u krvi – bio 97% tačan u proceni, ako je subjekt bio podložan razvoju bolesti.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Rezultati studije, objavljeni u časopisu JAMA Neurologi u ponedeljak, pozdravljeni su kao napredak u ranim skrining testovima za bolest, mnogo pre pojave simptoma.

Alchajmerova bolest, koja uzrokuje da se mozak smanji i njegove ćelije na kraju umru, najčešći je oblik demencije, a karakteriše je opadanje kognitivnih funkcija, kao i ponašanja i društvenih veština.

Istraživanje „dodaje, sve veći broj dokaza da ovaj određeni test ima ogroman potencijal da revolucioniše dijagnozu za ljude sa sumnjom, na Alchajmerovu bolest“, rekla je Šeona Skejls, direktorka istraživanja u Alchajmerovom istraživanju u Velikoj Britaniji, prema Tajmsu u ponedeljak.

Ona je dodala da je testiranje „superiorno u odnosu, na niz drugih testova koji su trenutno u razvoju“ i da je bolje od invazivnijih metoda koje trenutno koriste lekari, kao što su lumbalne punkcije.

Dejvid Kertis sa Instituta za genetiku UCL rekao je da bi nalazi švedskog tima naučnika „potencijalno mogli da imaju ogromne implikacije“.

„Svako stariji od 50 godina moglo bi se rutinski pregledati svakih nekoliko godina, na isti način kao što se sada testira na visok holesterol“, dodao je on.

“Moguće je da bi trenutno dostupni tretmani za Alchajmerovu bolest bolje funkcionisali, kod onih koji su ranije dijagnostikovani na ovaj način.”

Proizvođač testova krvi, kalifornijska kompanija ALZpath, rekla je da se nada da će test učiniti dostupnim za kliničku upotrebu u prvom kvartalu ove godine.

Otprilike 1 od 9 osoba (10,7%) starijih od 65 godina ima tu bolest, prema podacima Udruženja za Alchajmerovu bolest.

Očekuje se da će se ovo značajno povećati u narednih 25 godina, navodi grupa, na svojoj veb stranici, „osim razvoja medicinskih otkrića za sprečavanje ili izlečenje Alchajmerove bolesti“.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

The Washington Post: “Znaš ono kao pomoć Ukrajini, a nije pomoć Ukrajini, već Americi”!

Donošenje paketa vojne pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu zapravo je usmereno, na otvaranje novih radnih …