Zelenski dobio od Bajdena “Patriot” rakete ali su SAD odbile glavni ukrajinski zahtev za oružje!

Pentagon je rekao Kijevu da su tenkovi M1 Abrams suviše teški za upravljanje, prenela je agencija.

Sjedinjene Države neće isporučiti Ukrajini glavne borbene tenkove M1 Abrams da pomognu u njenoj borbi protiv Rusije, objavio je Vašington post u sredu uveče, pozivajući se na američke odbrambene zvaničnike.

Viši savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak uključio je Abrams na „listu božićnih želja“, koju je objavio na Tviteru ranije ovog meseca.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Predsednik Vladimir Zelenski ponovio je zahtev tokom svog govora u američkom Kongresu u sredu, rekavši da su ukrajinski vojnici „sposobni da upravljaju američkim tenkovima i avionima“.

Međutim, zvaničnici koje je citirao Post, su tvrdili da su Abrams „previše teški za održavanje i složeni za rad“, dodajući da „Ukrajina već ima dovoljno tenkova“.

Pentagon je, međutim, odobrio jedan, od drugih zahteva Kijeva, pristajući da obezbedi raketne sisteme protivvazdušne odbrane MIM-104 Patriot, kao deo dodatnog paketa vojne pomoći u vrednosti, od 1,85 milijardi dolara objavljenog, tokom posete Zelenskog, Vašingtonu.

Pomoć uključuje oklopna vozila na točkovima, minobacače i bacače granata, kao i artiljeriju i tenkove.

Moskva je više puta insistirala na tome da strano oružje neće promeniti tok sukoba i da će samo dovesti, do još više smrtnih slučajeva u Ukrajini.

Vasilij Nebenzja, ruski izaslanik pri UN, rekao je ovog meseca da ukrajinske trupe koriste oružje proizvedeno u SAD, za gađanje civila.

Anatolij Antonov, ruski ambasador u SAD, opisao je put Zelenskog u Vašington, kao „u holivudskom stilu“.

On je naveo da je sjajan prijem, koji je ukrajinski predsednik demonstrirao i da su uveravanja SAD da ne žele širu konfrontaciju sa Moskvom, „samo prazne reči“.

Antonov je ponovio izjave Rusije da će, ako sistemi Patriot stignu u Ukrajinu, moskovske snage će ih tretirati, kao legitimne mete.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Rusi krenuli u uspešan napad, u nekoliko pravaca! – VIDEO

Ruska vojska je preuzela inicijativu i prilično uspešno napreduje u nekoliko pravaca, potiskujući ukrajinske snage. …