Nova opasnost u Americi: Preti pucanje 15.000 brana – VIDEO

Pucanje dve brane u američkoj državi Mičigen iselilo je više od 10.000 ljudi iz svojih domova.

Stručnjaci procenjuju da je od 90.000 američkih brana veoma nebezbedno čak 15.000. Ukoliko bi došlo do pucanja samo nekoliko njih, desila bi se katastrofa neviđenih razmera.

Mičigenski guverner Grečen Vitmer poslala je zahtev američkom predsedniku Donaldu Trampu za pomoć posle poplava izazvanih pucanjem brana, objavio je „Popular sajens“.

Mičigenske brane nisu jedine koje bi mogle da puknu, od 90.000 brana u SAD, čak 15.000 se smatra izuzetno rizičnim, dok je za još 2.300 potrebna popravka, rekao je Mark Ogden, koautor studije o branama koju je uradilo Američko društvo inženjera.

Ogden kaže da su tom studijom još pre tri godine upozoravali na opasnost od dotrajalih američkih brana.

„Brane kao što su ove u Mičigenu ne bi trebalo da pucaju. Trebalo bi da budu valjano održavane i unapređivane. Nažalost, kod mnogo njih to nije slučaj“, rekao je Ogden.

On upozorava da je kod pucanja brana u Mičigenu izbegnuta veća katastrofa pošto je već postojao razrađen plan evakuacije u slučaju incidenta.

Međutim, kako dodaje, to nije slučaj kod velikog broja drugih brana u lošem stanju, niti lokalne vlasti mogu da nateraju privatne operatore brana da ih naprave.

Check Also

Desetine aerodroma, banaka i medija zatvoreno!

U petak, 19. jula, širom sveta je prijavljen globalni prekid u radu uređaja koji koriste …