Ruski analitičar predviđa: Uticaj Amerike u Ukrajini će prestati zbog globalnih previranja

Politički analitičar Sergej Markov istakao je da je Vašington izgubio vodeću ulogu u svetu i napomenuo mogućnosti Rusije za stabilizaciju stanja u susednim zemljama.

Neredi u Sjedinjenim Državama pokazali su neuspeh lokalnih vlasti da obezbede sprovođenje zakona u zemlji. Pre toga, kriza izazvana pandemijom koronavirusa takođe je otkrila kritičnu slabost u američkom zdravstvenom sistemu, što je dovelo do toga da ogromni broj Amerikanaca umre od novog virusa.

U tom kontekstu, svedočimo kraju svetske dominacije Vašingtona u globalnoj geopolitičkoj areni, što Rusija može da iskoristi. Upravo o tome je govorio politički analitičar Sergej Markov.

Stručnjak je rekao da se, nakon pada Sjedinjenih Država kao globalnog hegemona sa trona, mogu očekivati ozbiljne promene u mnogim državama u kojima je situacija još uvek pod kontrolom Vašingtona.

Međutim, na kraju će odlazak Amerikanaca iz tih zemalja izazvati „vakuum“, što bi moglo dovesti do žestoke borbe u okviru preraspodele vlasti. U tom kontekstu, Markov je govorio o šansi Rusije da iskoristi situaciju i vrati Ukrajinu na svoju stranu.

„Nagomilavanje haosa je apsolutno neizbežno. U tim uslovima, neophodno je ojačati konvencionalne oružane snage i ojačati „meku moć“ kako bi se maksimizovala upotreba, između ostalog, oružanih snaga“, predložio je Markov, ukazujući da Rusija mora biti spremna na trenutak kada Sjedinjene Države napuste Ukrajinu. 

Rezimirajući, ekspert je napomenuo da bi ovog puta Moskva trebalo da se pripremi za sličan razvoj događaja u Ukrajini. U isto vreme, Markov je upozorio: 

“U suprotnom, može se ponoviti Majdan iz 2014. godine, kada su Amerikanci obučili militante i zauzeli vlast, a Rusija nije učinila ništa po tom pitanju.” 

Borba.info

Check Also

Svet ubrzano klizi, ka velikom trgovinskom ratu, koji bi mogao da eskalira u globalni vojni sukob!

Donji dom američkog parlamenta odobrio je 20. aprila nacrt zakona kojim se Ukrajini pruža podrška, …