Skandal u Italiji prevazilazi svaku maštu: Uhapšeno 20 karabinjera gorih od mafije

Stvarnost i život prevazišli su fantaziju u italijanskoj Piaćenci, gde je uhapšena grupa karabinjera, koji čine deo snaga reda u Italiji.

Ono što se može pročitati na skoro 400 stranica optužnice prevazilazi svaku maštu – optuženi su za dilovanje droge, primanje ukradene imovine, iznudu, ilegalno hapšenje, mučenje, lične povrede, pronevere, zloupotrebu položaja…

Italijanska štampa o skandalu pise kao o “zemljotresu”, a italijanski ministar odbane Lorenco Guerini traži objašnjenje zašto je u tom slučaju zakazao lanac komande i kako je moguće da su te malverzacije i krivična dela trajala tri godine.

Prvobitno je bilo objavljeno da je uhapšeno šest karabinjera, ali se spisak širi i već je dostigao 20 osoba umešanih u skandal.

A kako se najavljuje, to nije kraj.

Kasarna karabinjera je stavljena pod policijsku zaštitu zbog potreba istrage, a jedan od sudija rekao je da se kasarna može smatrati “kriminalnom jazbinom”.

Uhapšeni su optuženi za dilovanje droge, primanje ukradene imovine, iznudu, ilegalno hapšenje, mučenje, lične povrede, pronevere, zloupotrebu položaja i ideološku laž.

Istražni sudija Graciela Pardela je na konferenciji za medije izjavila da je, dok je čitala predugački spisak kriminalnih radnji koje su počinili oni koji bi trebalo da se bore protiv kriminala, imala utisak da čita neki roman o mafiji.

Uhapšeni karabinjeri su se međusobno hvalili sličnošću sa kriminalcima.

U presretnutim razgovorima i tajno napravljenim snimcima jedan od uhapšenih govori: “Mi smo nedostižni, mi smo gomora”.

Ovo je aluzija na naslov knjige o kamori, “Gomora”, svetski bestseler pisca Roberta Savijana.

Istraga je utvrdila da su karabinjeri oduzimali drogu od dobavljača da bi je davali puserima sa kojima su delili dobit, te organizovali, kako se moze čuti sa snimka, “prave orgije uz drogu i eskort u kasarni”.

Audio-snimci takođe otrkivaju kako su mučili zatvorenike, pretili i zatvarali nevine ljude, iznuđivali novac pod pretnjom pozicije oficira karabinjera.

Jedan od uhapšenih je prisilio vlasnika prodavnice automobila, uz batine i uništavanje imovine, da mu proda auto za 10.000 evra, umesto stvarne cene od 21.000 evra.

Glavni komandant karabinjera general Ðovani Nistri je izjavio da se radi o nečuvenom i neprihvatljivom načinu ponašanja, koji rizikuje da naruši ugled 110.000 karabinjera, muškaraca i žena koji svaki dan rade na zastiti institucija i građana.

Karabinjeri su paralelno poluvojni i polupolicijski deo snaga reda u Italiji.

Rašireno popularno uverenje je da su ideološki desničari i da su među njima mahom južnjaci.

(Tanjug)

Check Also

The Wall Street Journal: Šolcovo samopouzdanje je uništilo Nemačku!

Olaf Šolc je krivac za probleme koje nemačka privreda danas doživljava. O tome piše američki …