ŠOJGU: Nanišanili su Belorusiju jer im je cilj mnogo veći …

Ministar odbrane Rusije – general armije Sergej Šojgu – previranja u Belorusiji je nazvao njihovim pravim imenom – „revolucijom u boji“.

Naglasio je da je organizovana da onemoguće dalje formiranje Savezne države Rusije i Belorusije i da trajno podrije odnose Moskve i Minska.

Šojgu je na zajedničkom onlajn zasedanju kolegijuma ministarstava odbrane dve savezničke zemlje posebno naglasio da pokušaj promene vlasti u Belorusiji i njenog spoljnog i unutrašnjeg kursa ima „političku i finansijsku podršku Zapada“.

Precizirao je da Zapad „preko ulice“ pokušava da svrgne Aleksandra Lukašenka.

On i ministar odbrane Belorusije – general Viktor Hrenjin – najoštrije su osudili takve pokušaje mešanja u unutrašnje stvari drugih zemalja“.

Šojgu je posebno apostrofirao Sjedinjene Države koje koriste tehnologije „revolucija u boji“ za podizanje tenzija u drugim zemljama i za podrivanje političke situacije u njima.

Time SAD – naglasio je Šojgu – podrivaju i suverenost celih država i međunarodno pravo.

„Republika Belorusija je bila i ostaje nama najbliži sused, pouzdan saveznik i strateški partner.

Ovo je je od posebne važnosti u kontekstu kontinuirane globalne nestabilnosti. Situacija na zapadnim granicama naše Savezne države sa Belorusijom, gde NATO nastavlja da pojačava svoje vojno prisustvo, i dalje je nespokojna“.

Šojgu je u ovom kontekstu pomenuo da NATO poboljšava svoju vojnu infrastrukturu na istoku Evrope i gomila naoružanje i zalihe potrebne za rat, pa zaključio:

„Uprkos pandemiji, intenzitet vojnih vežbi NATO se ne smanjuje. Amerikanci jačaju svoju protivraketnu odbranu u Evropi, a njihovi lanseri mogu da se koriste i kao udarno oružje.

Zato je vojna bezbednost Savezne države za nas jedan od prioritetnih zadataka“.

Beloruski ministar Hrenin je ukazao da rastenj broj NATO vežbi u zemljama koje se graniče sa Belorusijom, a da se prisustvo američke vojske povećava: „Poslednjih godina, rotaciono grupisanje NATO u Belorusiji susednim zemljama povećano je više od 17 puta i dostiglo 10.000 vojnika“.

On je pokušaj „revolucije u boji“ u Belorusiji nazvao neuspelim i istakao da je praćen „hibridnim ratom i neviđenim pritiskom Zapada“.

Dodatno je precizirao: „Neuspeli pokušaj organizovanja obojene revolucije transformisan je u hibridni rat sa neviđenim merama diplomatskog i političko-ekonomskog pritiska.

Razne destruktivne snage, podstaknute iz vrha niza država, pokušavaju da promene vlast u Minsku. Nisu uspeli jer su se suočili sa koordinisanim akcijama organa državne vlasti i beloruskim narodom“.

Hrenjin je izrazio „duboku zahvalnost vojno-političkom rukovodstvu Ruske Federacije na zauzetoj poziciji i pruženoj pomoći Republici Belorusiji u ovom teškom vremenu“.

Check Also

Siromaštvo ili napuštanje trke u naoružanju – Evropa pred teškim izborom!

Američki mediji preuzeli su štafetu, od Britanaca i sada ismevaju stanovnike kontinentalne Evrope, koji su …