Optuženoj koja čeka izručenje u SAD nađeno 250 miliona evra

Prilikom pretresa kuća glavnoosumnjičenih državljana Srbije, koji će po svemu sudeći biti izručeni SAD zbog hakerske prevare, pronađeno je više skupocenih automobila, satova, ali i 250 miliona evra na računu Filipinke koja ima boravište u Srbiji i koja je supruga jednog od osumnjičenih, saznaje Nova.rs.

Viši sud u Beogradu saopštio je juče da su utvrđene zakonske pretpostavke za izručenje 11 državljana Srbije, koje potražuju Sjedinjene Američke Države (SAD) zbog internet prevara.

Oni se terete da su mahinacijama sa lažnim investicionim platformama oštetili investitore u Teksasu za 70 miliona dolara, a krivično vanpretresno veće Višeg suda saopštilo je da su utvrđene sve pretpostavke za izručenje američkim vlastima.

Kako naš portal saznaje, prilikom pretresa kuća glavnih osumnjičenih pronađeno je šest automobila u vrednosti od preko milion evra, više od 30 skupocenih satova marke “roleks” kao i više od 250 miliona evra na računu optužene državljanke Filipina.

Jedan osumnjičeni, Antonije. S, ranije je dao saglasnost za izručenje, pa je sud utvrdio da su ispunjeni uslovi za njegovo izručenje po pojednostavljenoj proceduri. Prema našim informacijama, Antonije S. se dogovorio sa tamošnjim vlastima da u predstojećem postupku dobije status svedoka saradnika i sebi obezbedi povoljniji položaj.

Jučerašnjom odlukom, Viši sud je utvrdio da su ispunjene pretpostavke za izručenje Kristijana Krstića, njegove supruge Ksenije F, A. K, M. P, U. S, N. K, A. S, M. M, N. D, B. R. i N. M, radi vođenja postupka pred Okružnim sudom u Severnom okrugu u Teksasu.

Inače, Apelacioni sud u Beogradu je prošle sedmice ukinuo pritvor državljanki Filipina sa boravišem u Nišu Kseniji F. A. K, jer je narednih dana očekuje porođaj, pa joj je odlučujući po žalbi branioca, odredio kućni pritvor uz nanogicu.

Ostalih 10 okrivljenih je i dalje u pritvoru.

Podsetimo, 11 građana Srbije, među kojima pojedini imaju i državljanstvo Australije, Filipina, Bugarske i Crne Gore, uhapšeno je 23. jula u Nišu u akciji pripadnika MUP-a Srbije izvedenoj u saradnji sa sa američkim FBI.

Oni se terete da su od 2011. godine kao organizovana kriminalna grupa napravili 16 lažnih investicionih platformi, odnosno brokerskih portala, preko kojih su investitorima iz celog sveta, od kojih je većina iz SAD, prodavali fiktivne akcije preduzeća, a novac usmeravali na svoje račune u inostranstvu i time protivpravno zaradili najmanje 70 miliona dolara.

Nova.rs)

Check Also

Antonov: Ne treba očekivati poboljšanje odnosa sa SAD, pod Bajdenom!

Šef diplomatske misije Ruske Federacije u Sjedinjenim Američkim Državama Anatolij Antonov skrenuo je pažnju na …