Amerika povećava vojno prisustvo na Balkanu – Raspoređuje dodatne snage u Grčkoj

U revidiranom sporazumu SAD i Grčke o vojnoj saradnji predviđeno je da se američki vojnici rasporede na desetine objekata u ovoj južnoj balkanskoj državi, pišu mediji.

Ovo je druga promena sporazuma za tri godine. Poslednja je bila 2019. godine.

Novi sporazum predviđa proširenje američke baze Suda, davanje Amerikancima na korišćenje infrastrukture baza Stefanovikio, Larisa i Aleksandrupolis. Pored toga, Pentagon će, prema sporazumu sa Grčkom, moći da koristi svaki vojni objekat u zemlji. Ranije su SAD imale samo bazu na Kritu.

Kako piše „To Vima“, Vašington „zahteva“, kao prvo, „privremeno produženje sporazuma na period, od oko pet godina“ kako se svake godine ne bi menjao. Pod dva, SAD žele da dobiju nova mesta za raspoređivanje vojnika. Kako navodi list, Vašington je predao dokument sa više od 20 novih mesta.

Pravljenje nove stalne baze, kao što je na Kritu, nije tema razgovora. U područjima, gde Amerikanci predlažu raspoređivanje svojih vojnika, „grčka i američka vojska već prolaze zajedničku obuku“ ili su već deo infrastrukture NATO-a. Zbog toga, neće biti problem da se realizacije sporazum, piše grčki list.

Check Also

Blumberg: Rusija započela direktne isporuke nafte Severnoj Koreji, kršeći sankcije!

Ruska Federacija je započela direktne isporuke nafte Severnoj Koreji uprkos sankcijama UN. Blumberg prenosi ovo… …