Američki državni sekretar: Kina je jedina zemlja koja ima moć da ozbiljno dovede u pitanje dominaciju SAD

Američki državni sekretar Entoni Blinken izdvojio je u sredu odnos Amerike sa Kinom kao glavni spoljnopolitički fokus administracije predsednika Džoa Bajdena i poručio da Kina predstavlja “najveći geopolitički test” ovog veka.

Blinken je u govoru u Stejt departmentu pokušao da pokaže kako će spoljna politika biti od koristi američkim radnicima i porodicama i naglasio da je to ključno za pristup nove administracije.

Bajden želi otklon od politike bivšeg predsednika Donalda Trampa “Amerika prvo”, obnavljanjem saradnje sa saveznicima i ponovnim okretanjem multulateralnoj demokratiji, dok istovremeno prepoznaje da se svet promenio od kako je bio potpredsednik u Obaminoj administraciji, navodi Rojters.

“Borićemo se za svako američko radno mesto i za prava, zaštitu i interese svih američkih radnika”, poručio je Blinken.

Kina je jedina zemlja koju je Blinken pomenuo kao jedan od osam prioriteta, među kojima su i sprečavanje još jedne globalne pandemije, rešavanje problema klimtaskih promena i unapređenje demokratije u inostranstvu.

Kina je jedina zemlja koja ima moć da ozbiljno dovede u pitanje sposobnost Amerike da oblikuje globalni sistem “pravila, vrednosti i odnosa”, rekao je najviši američki diplomata.

“Naš odnos sa Kinom će biti konkurentan kada je to potrebno, partnerski kada je to moguće i suparnički kada mora”, poručio je Blinken.

SAD i Kina se spore u pogledu uticaja nad indo-pacifičkim regionom, ekonomskih poteza Pekinga, Hong Konga, Tajvana i poštovanja ljudskih prava u kineskom regionu Šinđang.

Bajden je nazvao Peking “najozbiljnijim” američkim konkurentom, a njegova administracija je nagovestila da neće ublažavati oštar stav koji je Tramp prethodno zauzeo prema Kini.

Angažman sa Kinom, “sa čvrste pozicije, zahteva da branimo naše vrednosti kada se ljudska prava krše u Šinđangu ili kada se gazi demokratija u Hong Kongu, jer ako to ne uradimo Kina će delovati sa još većom nekažnjivošću”, naglasio je Blinken.

Takođe je naveo da je saglasan sa ocenom svog prethodnika Majka Pompea da je u Šinđangu počinjen genocid nad muslimanima, ali nije koristio taj termin u svom govoru.

Aktivisti i eksperti Ujedinjenih nacija saopštili su da se milion muslimanskih Ujgura nalazi u kineskim logorima. Kina odbacuje optužbe i tvrdi da je reč o kampovima za obuku, i da su oni potrebni za borbu protiv ekstremizma.

Vašington više neće silom obarati autoritarne režime u inostranstvu

Vašington više neće rušiti režime i nametati demokratiju silom, pošto to ne donosi rezultate, izjavio je američki državni sekretar Entoni Blinken.

U televizijskom obraćanju Amerikancima, Blinken je naglasio da sadašnje američko rukovodstvo neće prestati da podržava demokratiju.

„Nećemo je nametati kroz skupe vojne operacije niti silom obarati autoritarne režime. Probali smo u prošlosti takvu taktiku i, koliko god da smo imali dobre namere, to nije dalo rezultate“, rekao je državni sekretar.

Po njegovim rečima, Vašington će „to činiti drugačije“ – sopstvenim primerom i podsticanjem na reforme i demokratiju.

Ranije je američki predsednik DŽo Bajden, na Minhenskoj konferenciji o bezbednosti, izjavio da se Amerika vraća na međunarodnu arenu. Najvažnija tačka njegove spoljne politike će biti saradnja sa EU. Po njegovim rečima SAD i njihovi partneri treba da štite demokratiju i pokažu da ona nije relikt prošlosti.

(VOA, Sputnjik)

Check Also

Zašto se „Putinova duga država“ suočila sa sistemskom krizom

U februaru 2019, Vladislav Surkov je objavio čuveni članak, pod naslovom „Putinova duga država. O …