Washington Post: Gurnuti Ukrajinu u rat sa Rusijom znači samo jedno, a to je…

List tvrdi da je u tim simulacijama mogućeg rata NATO sa Rusijom učestvovalo 46 aktivnih i bivših američkih i evropskih zvaničnika i stručnjaka.

Ukrajina, u slučaju da zarati sa Rusijom, može ostati bez podrške Sjedinjenih Država i NATO, pogotovo ako Kijev bude odgovoran za pogoršanje situacije na Donbasu ili Krimu- ocenio je Washington Post.

I odmah precizirao: „Ako Ukrajina krene u ofanzivu. Ako ona pogorša situaciju vojna pomoć sa Zapada biće krajnje malo verovatna“.

Kijev bi mogao računati na pobedu nad donbaskim republikama jedino ukoliko bi američka pretnja vojnom intervencijom Moskvu odvratila od slanja trupa preko ukrajinske granice“, naglašava uticajni američki prestonički list.

Washington Post je naveo da su zapadni vojni stručnjaci tokom tri poslednje godine prognozirali moguće poteze i kontrapoteze SAD/NATO i Rusije.

I da su to činili u Kraljevskom koledžu u Londonu, Akademiji odbrane Velike Britanije i američkoj Livermorskoj nacionalnoj laboratoriji „Lorens“.

List tvrdi da je u tim simulacijama mogućeg rata NATO sa Rusijom učestvovalo 46 aktivnih i bivših američkih i evropskih zvaničnika i stručnjaka.

A da su formulisali 32 strateške odluke za realni krizni scenario koji, pored ostalog, računa sa mogućnošću da u donbaskim republikama i na Krimu dođe do „građanskih nemira“ – što bi Ukrajini dalo priliku da vojno interveniše.

Washington Post otkriva i da je posebna grupa od 17 vojnih stručnjaka zaključila da će realizacija predloženog scenarija dati „do 19 rezultata različitih nivoa verovatnosti.“

Za vašingtonski list je, zapravo, jedino potpuno nesporno: da će Sjedinjene Države i njihovi saveznici politički podržavati Ukrajinu, ali da će Kijev odvraćati od rata sa Rusijom.

I zaključio: „Jedini neizbežni rezultat: bio bi – ruska vojna pobeda nad Ukrajinom jer SAD i njihovi saveznici ne bi želeli da rizikuju direktan rat sa Rusijom zbog Ukrajine“.

Washington Post je svemu pridodao i podatak da je u simulacijama učestvovao i bivši zamenik američkog ministra odbrane koji je potom rekao da je „razrada varijanti mogućeg sukoba sa Rusijom“ bila bolja od svih u kojima je ikada učestvovao.

Fakti

Check Also

Saudijska Arabija napustila petrodolar!

Dan ranije, prestolonaslednik Saudijske Arabije Mohamed bin Salman Al Saud najavio je da neće prisustvovati …