General Skot Berijer: Vojna moć Rusije, postala je pretnja i samom postojanju SAD!

Prema njegovim rečima, Rusija i Kina modernizuju svoje snage za operacije u svemiru i povećavaju „protivkosmičke sposobnosti“

Ruska vojska predstavlja pretnju samom postojanju Sjedinjenih Država, rekao je general Skot Berijer, direktor američke vojne Obaveštajne agencije (DIA), na saslušanju pred Odborom za oružane snage Predstavničkog (donjeg) doma Kongresa SAD.

„Rusija ima sve veću sposobnost da projektuje silu pomoću krstarećih raketa velikog dometa i visoke preciznosti. Ulaganje [Rusije] u konvencionalno oružje, strateško nuklearno oružje i strateško odvraćanje suočava Sjedinjene Države sa rizicima “, rekao je američki general TASS.

Prema njegovim rečima, Rusija i Kina modernizuju svoje snage za operacije u svemiru i povećavaju „protivkosmičke sposobnosti“:

„Radimo na tome da Sjedinjenim Državama i našim saveznicima obezbedimo prednost u odlučivanju u svim potencijalnim vojnim teatrima i na svim geografskim širinama nad rivalim koji nameravaju da ospore, ograniče ili nadmaše naše vojne sposobnosti“.

General Berijer je kongresmenima dodatno predočio:

„Vojni potencijal rivala uključuje nuklearni arsenal, sve smrtonosnije balističke i krstareće rakete i vojne mogućnosti zemalja koje su povezane sa Rusijom i Kinom, zajedno sa njihovim delom sposobnosti za manipulaciju informacijama, sajbernapde i ekonomsku prisilu.“

Prema Beriejru, Peking je dugoročni strateški rival Vašingtona:

„Kao rastuća pretnja, Kina za nas predstavlja glavni bezbednosni izazov. Peking za realizaciju svojih strateških ciljeva koristi kombinaciju vojne, diplomatske i ekonomske špijunaže“.

Glavna figura u Politbirou Centralnog komiteta Komunističke partije Kine za spoljne poslove – Jang Đieči – izjavio je da Peking nikada nije ni pokušao da izazove SAD ili da zauzme mesto Vašingtona u svetu.

A i da ne namerava da sa Sjedinjenim Državama deli sfere uticaja sa njim.

Fakti

Check Also

Svet ubrzano klizi, ka velikom trgovinskom ratu, koji bi mogao da eskalira u globalni vojni sukob!

Donji dom američkog parlamenta odobrio je 20. aprila nacrt zakona kojim se Ukrajini pruža podrška, …