Ruski politički ekspert Mironov naveo zemlje, koje će se uskoro suočiti sa ekspanzijom Talibana!

Talibanski militanti (teroristička organizacija zabranjena u Ruskoj Federaciji), zauzeli su vlast u Avganistanu i na celoj teritoriji zemlje.

Ekspert za centralnu Aziju, politikolog Grigorij Mironov, ocenio je situaciju u islamskoj republici.

Talibani su zauzeli vlast i ceo Avganistan, uključujući i glavni grad Kabul, pa su čak i primorali predsednika Ašrafa Ganija da napusti zemlju.

Sada se talibani (članovi talibanske terorističke organizacije zabranjene u Ruskoj Federaciji) spremaju da zemlju preimenuju u Islamski emirat Avganistan.

U međuvremenu, hitni sastanci na avganistansku temu održavaju se u Rusiji, Kini, Sjedinjenim Državama, EU i drugim državama.

Ekspert za centralnu Aziju, politikolog Grigorij Mironov, u svom intervjuu, primetio je da svetska zajednica nije očekivala, ovako brzu akciju talibana.

Militanti su prebrzo preuzeli vlast.

„Naravno, sve je to rezultat destruktivne američke politike“, rekao je on.

Analitičar je naglasio da se posebno ističu reči američkog predsjednika Džoa Bajdena, koji je u jednom od svojih nedavnih intervjua rekao da nije zabrinut za sudbinu afganistanske države, budući da se „75 hiljada Talibana bori protiv dobro naoružanih 300 hiljada obučenih vojnika vladine vojske “.

„Ali čim je Vashington odlučio napustiti regiju, ova vojska je odmah pala i pobjegla s bojnog polja.

Ovo nije samo pitanje broja, već je veoma važna i činjenica da samo stanovništvo doživljava talibane * kao „oslobodioce“, a vladine snage kao izdajnike, koji su se uprljali saradnjom sa Sjedinjenim Državama ”, rekao je stručnjak.

Činjenica da je avganistanski predsednik Ašraf Gani pobegao ne ostavlja nikakve šanse da preokrene situaciju uz pomoć vladinih snaga, dodao je sagovornik.

„Afganistan su napali radikalni islamisti.

Predsednik je pobegao u Tadžikistan.

Tamo su pobegli mnoge vojskovođe i političari. Za njih je povratak sigurna smrt ”, primetio je govornik.

SAD su optužile Bajdena za stvaranje “prednosti” za Rusiju

Ne sviđa mi se ovo…

Ne sviđa mi se sa stanovišta politike prema Rusiji!

Prema rečima Grigorija Mironova, Tadžikistan, Uzbekistan i Turkmenistan, sa kojima Avganistan deli granicu, u najvećoj su opasnosti da postanu sledeća meta talibana.

Međutim, napomenuo je politikolog, prvo, islamisti moraju konačno preuzeti kontrolu nad celim Avganistanom, gde postoji ogroman broj etničkih grupa i plemena.

„Tada će najverovatnije doći do ekspanzije u države Centralne Azije. Ovaj pokret i njegovi lideri ne mogu živeti bez rata ”, rekao je analitičar.

Naš sagovornik je primetio da je informativni rat već u punom jeku u centralnoj Aziji.

Svetskoj zajednici ne preostaje ništa drugo nego da prisili talibane da u budućnosti ostanu unutar svojih granica ili da jednom zauvek slomi ovaj pokret.

„Rusija i Kina se sada aktivno konsultuju po ovom pitanju.

A nedavne vojne vežbe dve zemlje daju razlog da se veruje da će Moskva i Peking najbliže pratiti kasniju situaciju u Avganistanu “, zaključio je ekspert.

Ruski senator Aleksej Puškov rekao je da je ono što se dešava u Avganistanu katastrofalno za SAD.

Talibanski militanti su teroristička organizacija, čije su aktivnosti zabranjene na teritoriji Ruske Federacije.

Borba.Info

Check Also

NATO razmatra mogućnost da uništi ruske rakete koje napadaju vojne ciljeve u Ukrajini!

Navodno je nedavno narušavanje poljskog vazdušnog prostora ruskom krstarećom raketom bio test snage odbrane i …