Rusi “nacrtali” NATO-u crvenu liniju!

Širenje NATO-a dalje na istok je crvena linija za Moskvu, a moguće pridruživanje Ukrajine bloku, koji predvode SAD, jednostavno je neprihvatljivo, saopštilo je u četvrtak Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

Portparolka Marija Zaharova je u saopštenju upozorila na “ozbiljne negativne posledice”, ako se situacija na granici između Rusije i Ukrajine pogorša.

Poslednjih nedelja postojali su stalni izveštaji o gomilanju trupa, a neke zapadne publikacije sugerišu da je vojni sukob neizbežan.

„Od kraja Hladnog rata, Rusiji su više puta uveravanja da se jurisdikcija i vojne snage NATO-a neće pomeriti ni za centimetar na istok“, rekla je Zaharova.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

„Sva ova obećanja su zaboravljena i nisu ispunjena. Rezultat je trenutno tužno stanje evropske bezbednosti.

„Uvereni smo da je jedina opcija za rešavanje trenutne situacije zajednički razvoj dugoročnih sporazuma, koji isključuju dalje napredovanje NATO-a ka istoku i razmeštanje sistema naoružanja, koje nam preti u neposrednoj blizini ruske teritorije“, nastavila je ona.

Prema Zaharovoj, SAD uvlače Kijev u vojnu orbitu alijanse i pretvaraju ga u „mostobran“ konfrontacije sa Rusijom. To bi moglo destabilizovati Evropu, rekla je ona.

Komentari portparolke usledili su nakon sastanka ministara spoljnih poslova NATO-a u Rigi, Letonija, ranije ove nedelje, gde je tema Ukrajine i sadašnjih okolnosti na granici sa Rusijom bila prva i centralna.

Dok je blok govorio o potencijalnim sankcijama Moskvi, takođe je odbio da garantuje da će braniti Kijev u slučaju oružanog sukoba.

Međutim, Zaharova veruje da je alijansa usredsređena na „borbu protiv izmišljenih pretnji“.

„Jedna od ključnih tema – ne po prvi put – bila je Rusija i njena „moguća agresija“ protiv Ukrajine“, rekla je ona.

„Međutim, ako realno gledamo na stvari, NATO nam je prišao.”

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šta hoćete više od Srbije

Severnoatlantska alijansa, predvođena SAD, je bombardovanjem zgrade RTS-a u Beogradu 1999. godine, pokazala koliko zaista …