SAD šalju hiljade ljudi vojnog osoblja, na ukrajinske linije fronta!

Ministarstvo spoljnih poslova Moskve optužilo je Zapad da gura Kijev u potpuni sukob.

Čak 10.000 zapadnih vojnih instruktora poslato je u Ukrajinu da obučavaju vojnike te istočnoevropske nacije i podržavaju njene borbe u Donbasu, tvrdi Moskva, insistirajući da je u pitanju 4.000 Amerikanaca.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Govoreći tokom brifinga u petak, Marija Zaharova, portparolka moskovskog Ministarstva spoljnih poslova, sugerisala je da je prisustvo stranog vojnog osoblja znak, da se Kijev priprema za konfrontaciono rešenje tekućeg sukoba sa dve samoproglašene otcepljene republike u istočni region Donbasa.

„Što je više instruktora, veći je vojni budžet Ukrajine“, rekla je ona.

„Što više oružja donesu tamo, češće čujemo eksplozije, ne samo na liniji dodira, već i neposredno u blizini civilne infrastrukture.

Prema Zaharovoj, tvrdnje da su strani treneri u Ukrajini da bi pomogli u odvraćanju ruske agresije su „laž“ i predstavljaju „ne samo licemerje ili dvostruke standarde – ovo je kombinacija bogohuljenja i sprdnje“.

Zaharova je optužila Kijev i njegove zapadne partnere da neiskreno opravdavaju prisustvo instruktora na osnovu odbrane i obuzdavanja ruske agresije, nazvavši ovo objašnjenje „lažom“ i poručivši, da su strani treneri „direktno odgovorni za događaje, koji se dešavaju ispred naših očiju u Donbasu“.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

„Umesto da okonča građanski rat, koji sada traje već osam godina, čini se da se Kijev sprema za nasilno rešenje problema u Donbasu“, dodala je ona.

Zaharova je takođe odbacila izjave ukrajinskih zvaničnika, u kojima su insistirali da pokušavaju, da deeskaliraju situaciju, kao “lažnu”.

Sukob u Donbasu počeo je 2014. godine, kada su separatisti u ukrajinskim regionima Donjeck i Lugansk uspostavili samoproglašene otcepljene republike nakon Majdana 2014. godine, kada su izbili nasilni ulični protesti, što je dovelo do svrgavanja bivšeg predsednika Viktora Janukoviča, čija je administracija imala relativno jake veze sa Moskvom.

Kijev je optužio Rusiju, da radi sa pobunjenicima i podstiče građanski rat, što je Kremlj negirao.

Rusija i Ukrajina su 2014. i 2015. potpisale sporazume iz Minska, osmišljene da okončaju rat u Donbasu.

Do sada, međutim, sporazum nije stupio na snagu, a ruski lideri su okrivili ukrajinsku stranu što nije uspela da ispoštuje svoj kraj sporazuma, odbijanjem da pregovara sa separatistima.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Rusi snažno krenuli, na Časov Jar i Krasnogorovku i ka Kupjansku i Torecku!

Ruska vojska ponovo je odlučnije krenula na Časov Jar. I sa severa, sa strane Bogdanovke …