Rusija zahteva hitne sankcije Ukrajini, zbog veličanja naciste Bandere!

Evropa mora da se ujedini, kao odgovor na oživljavanje krajnje desničarske ideologije u Ukrajini, kaže Moskva.

Najviši ruski zakonodavac pozvao je na panevropski odgovor na veličanje nacizma u Ukrajini, nakon što su aktivisti krajnje desnice održali marš sa bakljama u Kijevu, obeležavajući rođendan kontroverznog saradnika Hitlera u Drugom svetskom ratu.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Predsedavajući Državne dume Vjačeslav Volodin osudio je miting u čast Stepana Bandere, održan u glavnom gradu Ukrajine, tokom vikenda.

To je takođe izazvalo gnev Izraela, koji ga je opisao kao „uvredu“ za žrtve Holokausta.

„Neprihvatljivo je kada se u 21. veku ponovo veličaju nacističke vođe, oni koji su organizovali zločine, bili nacistički kolaboracionisti, palili sela do temelja, ubijali starce, žene, decu i bebe“, napisao je Volodin u Telegramu.

Evropske zemlje moraju da dođu sa jedinstvenim odgovorom na oživljavanje ultranacionalizma u Ukrajini i drugde, naglasio je Volodin, razmišljajući o ideji da se Kijevu uvedu sankcije, zato što je dozvolio takve događaje.

Zemlja „sve više klizi ka državi zasnovanoj na nacionalističkoj ideologiji“, dodao je on.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

„Ono što se dešava u Ukrajini moraju da osude Evropski parlament, PSSE [Savet Evrope] i PS OEBS-a.

Njeno rukovodstvo se mora smatrati odgovornim za promociju nacionalizma, moraju se uvesti sankcije, mora se učiniti sve, da se zaustavi njegovo ponovno oživljavanje u Evropi“, rekao je

Volodin, obećavajući da će to pitanje pokrenuti pred evropskim zakonodavcima tokom predstojećih međuparlamentarnih sastanaka.

Oni koji previde takav trend u Ukrajini, takođe moraju biti pozvani na odgovornost, rekao je zvaničnik.

Iako Volodin nije pomenuo nikoga posebno, rekao je da je „užasavajuće“ da neke „zemlje NATO-a“ isporučuju oružje Ukrajini, uprkos njenom odlasku do krajnje desnice.

Hiljade neonacističkih aktivista učestvovalo je u subotu uveče u maršu sa bakljama, kada su obeležili rođendan Stepana Bandere, bivšeg lidera Organizacije ukrajinskih nacionalista (OUN).

Pobunjenička grupa, odgovorna za masakre etničkih Poljaka, Jevreja i Rusa, bila je povezana sa Hitlerovom Nemačkom tokom Drugog svetskog rata.

Nacističkog saradnika Bandera ukrajinski nacionalisti smatraju „herojem“, koji je težio stvaranju nezavisne ukrajinske države.

Ubio ga je u Minhenu u Nemačkoj 1959. sovjetski agent u znak odmazde za ratne zločine OUN.

Glorifikacija onih koji su podržavali nacističku ideologiju, vređa sećanje na žrtve holokausta u Ukrajini“, insistirala je ambasada Izraela u Kijevu u objavi na Fejsbuku.

Međutim, do sada nije bilo zvanične reakcije na pronacistički marš ni iz EU, ni iz SAD.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

“Pravda”: U Bosni i Hercegovini se sprema građanski rat!

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je početak nove faze borbe i moguće neposlušnosti vladinoj …