Bog sve vidi! Posle razorne erupcije podvodnog vulkana, cunami juri ka Australiji! – VIDEO

Podmorski vulkan eruptirao je u subotu na spektakularan način u blizini pacifičke države Tonga, šaljući velike talase na obalu i ljude, koji su jurili na više tlo.

Kralj Tonge Tupou VI, evakuisan je od strane konvoja policijskih i vojnih trupa, prema izveštajima lokalnih vesti, a izdata su upozorenja na cunami do Australije, uključujući evakuaciju naređenu na ostrvu Lord Hau.

Biro za meteorologiju (BoM) izdao je upozorenje na cunami za delove istočne obale Australije, uključujući Kvinslend, Novi Južni Vels, Viktoriju i Tasmaniju – kao i ostrva Lord Hau, Norfolk i Mekuori.

Nešto pre ponoći, Državna služba za vanredne situacije Novog Južnog Južnog Velsa naredila je evakuaciju nižih delova ostrva Lord Hau.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

BoM je saopštio da postoji „pretnja od velike kopnene poplave, poplava, opasnih rascepa, talasa i jakih okeanskih struja“.

„Ljudima se savetuje da se presele u najbližu zonu za okupljanje evakuacije: ugao Anderson Roud i Midl Bič Roud, ako je na severnom kraju ostrva ili Parking Golf Club House, ako je na južnom kraju ostrva.

Vulkan Hunga Tonga-Hunga Ha’apai u blizini Tonge eruptirao je u subotu u 15.10 po AEDT.

Talasi cunamija su već primećeni.

„Veličina ovih talasa znači da je pretnja za morsko okruženje za istočnu obalu Australije, kao i za zemljište na ostrvu Lord Hau i ostrvu Norfolk; međutim, situacija će biti pažljivo praćena i upozorenja će se ažurirati po potrebi“, saopštio je BoM.

„Ljudima u zonama upozorenja na kopnu se snažno savetuje da se pomere 1 kilometar u unutrašnjost ili da odu na uzvišenje najmanje 10 metara iznad nivoa mora.

Evakuacija nije neophodna za morske zone upozorenja ali se ljudima savetuje da napuste vodu i udalje se od neposredne ivice vode, saopštio je biro.

“Talasi cunamija su moćniji od talasa na plaži iste veličine. Biće mnogo talasa i prvi talas možda neće biti najveći.”

Na Havajima, Pacifički centar za upozorenje na cunami izvestio je o talasima koji su udarili na obalu od pola metra u Navilivili, Kauai, do 80 centimetara u Hanaleiju.

Tonga oseća prve efekte

Nije bilo neposrednih izveštaja o povređenima ili stepenu štete jer je komunikacija sa malom nacijom ostala problematična.

Na snimku objavljenom na društvenim mrežama vide se veliki talasi, koji nanose obalu u priobalnim područjima, kovitlajući se oko kuća i zgrada.

Snažni talasi su primećeni kako udaraju u obale pacifičke zemlje dok satelitski snimci pokazuju erupciju vulkana Hunga-Tonga-Hunga-Ha’apai.

Novinski sajt Matangi Tonga izvestio je da su naučnici primetili ogromne eksplozije, grmljavinu i munje u blizini vulkana nakon što je počeo da eruptira.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Sajt navodi da satelitski snimci pokazuju pet kilometara dug pepeo, paru i gas koji se diže u vazduh na oko 20 kilometara.

Satelitski snimci pokazali su ogromnu erupciju, oblak pepela, pare i gasa uhvaćen iz svemira, koji se kao pečurka uzdizao iznad plavih pacifičkih voda.

Američki StormVatch nalog opisao je erupciju kao “jednu od najnasilnijih” ikada snimljenih na satelitu.

Meteorološka služba Tonge saopštila je da je upozorenje na cunami na snazi za ceo arhipelag, a podaci iz Pacifičkog centra za upozorenje na cunami pokazuju da su otkriveni talasi od 80 centimetara.

Vlasti obližnjih ostrvskih država Fidžija i Samoe takođe su izdale upozorenja, rekavši ljudima da izbegavaju obalu zbog jakih struja i opasnih talasa.

Japanska meteorološka agencija saopštila je da bi moglo doći do blagog oticanja vode duž japanskih obala ali se ne očekuje da će prouzrokovati štetu.

Novinski sajt Islands Business izvestio je da je konvoj policijskih i vojnih trupa evakuisao kralja Tonge Tupou VI iz njegove palate blizu obale.

Bio je među mnogim stanovnicima, koji su se uputili ka višim mestima.

Eksplozija vulkana Hunga Tonga Hunga Ha’apai bila je poslednja u nizu spektakularnih erupcija.

Korisnik Tvitera identifikovan, kao dr Faka’iloatonga Taumoefolau objavio je video, na kojem se vidi kako se talasi razbijaju na obalu.

„Bukvalno se može čuti erupcija vulkana, zvuči prilično nasilno“, napisao je on, dodajući u kasnijoj objavi: „Kiša pepeo i sitni kamenčići, tama prekriva nebo“.

Reporter fidžijske televizije Jese Tuisinu rekao je na Tviteru u 18.40 (16.40 AEDT) da je Tonga “bukvalno mračna”, podelivši video, koji prikazuje ljude, koji pokušavaju da dođu do bezbednog tla.

Australija i Novi Zeland u stanju pripravnosti

Australijske vlasti prate situaciju.

„Tonga je deo naše pacifičke porodice i naše misli su sa čitavom zajednicom, koja se bavi uticajem vulkanske erupcije i cunamija“, navodi se u saopštenju vlade u subotu uveče.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

„Premijer i ministar spoljnih poslova prate situaciju i Australija je spremna da pruži podršku Tongi, ako to bude zatraženo.

„Inicijalne procene su još uvek u toku i DFAT radi na tome da osigura da Australijanci u Tongi budu bezbedni i da se vodi računa o njima.

„Svi Australci zabrinuti za ljude u Tongi treba da kontaktiraju DFAT na 1300 555 135 ili +61 2 6261 3305.

Hitno upozorenje izdato je i na Fidžiju.

U saopštenju Ministarstvo za resurse Fidžija savetovalo je ljude da se drže dalje od vode i obale, posebno stanovnike, koji žive u nižim obalnim oblastima.

Na Novom Zelandu, zvaničnici su upozoravali na olujne udare usled erupcije.

Nacionalna agencija za upravljanje vanrednim situacijama saopštila je da bi neki delovi Novog Zelanda mogli da očekuju “jake i neobične struje i nepredvidive talase na obali, posle velike vulkanske erupcije”.

Vojska Novog Zelanda je takođe rekla da prati situaciju i da je ostala u pripravnosti, spremna da pomogne ako se od nje zatraži.

Vulkan se nalazi oko 64 kilometra severno od glavnog grada Nukualofe.

Krajem 2014. i početkom 2015. godine, serija erupcija u toj oblasti stvorila je malo novo ostrvo i poremetila međunarodno putovanje avionom do pacifičkog arhipelaga, na nekoliko dana.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Vučić pokazao komandantu KFORA mogućnosti Vojske Srbije, a zatim isprozivao Stejt department, Nemce i Euleks da su lažovi… – VIDEO

“Pre 10 godina ništa od ovoga nismo imali, a sada se može videti koliko je …