Lukašenko: Ukrajina bi mogla da formira državu Unije sa Rusijom…

SAD guraju Ukrajinu ka ratu ali se čini da Kijev nije u mogućnosti da započne rat, smatra Aleksandar Lukašenko.

Ukrajina bi konačno mogla da se pridruži saveznoj državi sa Rusijom i Belorusijom već za 15 godina, ako se izbegnu „greške“ tokom trenutne krize, predvideo je predsednik Aleksandar Lukašenko, u intervjuu za Jutjub kanal „Solovjev uživo“, koji su delom prenosili ruski mediji. nedelja.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Glavni problem je što se kriza, koja je u toku raspiruje preko Atlantika, tvrdi on, optužujući Vašington, da aktivno gura Kijev, u rat sa Rusijom.

„Ovo je samo suština rata o kome trenutno raspravljate i vi i mi; „Oh, Ukrajina ide u rat.“

Nije Ukrajina, već ih Amerikanci guraju u rat“, rekao je Lukašenko.

Tokom proteklih nekoliko meseci, najviši zapadni zvaničnici i mediji su u više navrata upozoravali na navodnu „invaziju“ Rusije na Ukrajinu, optužbu, koju Moskva dosledno odbija.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Nisu se pojavili nikakvi stvarni dokazi, koji bi podržali takve tvrdnje, a izveštaji se umesto toga pozivaju na anonimne izvore i zapažanja o kretanju ruskih trupa unutar sopstvene teritorije.

Čini se da Ukrajina veoma nerado ulazi u rat, primetio je Lukašenko, pozivajući se na nedavne izjave ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog.

Potonji je optužio zapadne političare i medije da podižu tenzije, rekavši da slikaju situaciju u njegovoj zemlji, kao da je već u ratu sa Rusijom.

„Iako nisam očekivao da će se tako ponašati, Zelenski je već počeo da plače „Ne, ne, neće biti rata, nema rata“ i tako dalje.

Sada pokušavaju da ga oteraju nazad u njegovu tezgu, kako bi ga naterali da kaže da će biti rata, da mi napadamo i tako dalje“, rekao je Lukašenko, označivši svog ukrajinskog kolegu „bezglavim“ čovekom.

On je tvrdio da ukrajinski predsednik ne mrzi „celu sovjetsku prošlost“.

Upitan o budućnosti Ukrajine, Lukašenko je rekao da bi ta zemlja na kraju mogla da završi, ne samo kao saveznik, već i kao članica Unije, koju trenutno čine Rusija i Belorusija.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Formirana 1999. godine, Savezna država Rusije i Belorusije prvobitno je predvidela uspostavljanje zajedničkog kabineta, parlamenta i sudova, kao i drugih institucija, čime su dve nacije efektivno postale jedna.

Nijedan od ovih planova do sada se nije ostvario ali dve zemlje uživaju duboko ekonomsko i političko partnerstvo, a planove za dalju integraciju najavili su Moskva i Minsk prošle godine.

I druge zemlje bi mogle da se pridruže organizaciji, predložio je Lukašenko.

„Znate, Belorusija je već tamo, mislim da je to bila dobra lekcija za Kazahstan“, rekao je on, govoreći o nasilnim previranjima, koje je zemlja Centralne Azije pretrpela početkom januara, što je navelo kazahstansku vladu da zatraži kratku mirovnu misiju do Organizacija ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB), koju predvodi Rusija.

„Ako kažete 15 godina, siguran sam da će Ukrajina biti tu, ako ne pogrešimo“, predvideo je Lukašenko.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Borelj: Zemlje članice NATO treba da daju prednost naoružavanju Ukrajine, nad sopstvenim!

Evropske zemlje treba da „izvuku iz skladišta“ američke PVO sisteme Patriot i protivraketnu odbranu (ADM) …