Ako se ovo zlo ne zaustavi, Evropa bi lako mogla da bude uvučena u III svetski rat!

Brisel će pomoći Ukrajini ali mora da izbegne rat sa Rusijom, upozorio je Žozep Borel.

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljne poslove Žozep Borel upozorio je da evropski blok mora da učini sve što može, da „izbegne eskalaciju rata“, usred tekućeg sukoba između Ukrajine i Rusije.

Govoreći za Franceinfo u četvrtak, Borel je rekao da će Evropa “nesumnjivo” isporučivati oružje i odbrambenu opremu Ukrajini, sve dok traju vojni sukobi sa Rusijom.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Uprkos ovoj ponudi, on je bio jasan da EU mora da bude oprezna da „izbegne rat sa Rusijom“, jer bi to izazvalo „treći svetski rat“.

U svom obraćanju francuskoj novinskoj agenciji, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost optužio je rusku vojsku, da „sistematski bombarduje ukrajinske gradove“, izlažući pretnju krivičnom gonjenju pred Međunarodnim krivičnim sudom, navodeći da će „predsednik Vladimir Putin morati da odgovara za ova dela .”

Izjave predstavnika EU usledile su nakon što je blok uveo novu rundu sankcija Rusiji i Belorusiji, zbog vojnih aktivnosti Moskve u Ukrajini, isključivši beloruske banke iz mreže SVIFT, pogodio ruski pomorski sektor i uveo ograničenja za 160 ruskih poslanika i poslovnih ljudi.

Dok je EU tražila način da finansijski kazni Rusiju zbog sukoba u Ukrajini, Borel je bio oprezan u pogledu mogućnosti evropskog embarga na ruski gas i naftu, tvrdeći da je to „teška“ odluka za blok, jer trenutno uvozi dosta svojih energenata iz Rusije.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šta hoćete više od Srbije

Severnoatlantska alijansa, predvođena SAD, je bombardovanjem zgrade RTS-a u Beogradu 1999. godine, pokazala koliko zaista …