Rusija pojačala dotok gasa u Evropu preko Ukrajine!

Moskva plaća Kijevu tranzit u celosti i u čvrstoj valuti, kaže Ukrajina.

Rusija isporučuje više prirodnog gasa kroz Ukrajinu, nego pre početka svoje vojne operacije u zemlji, a Kijevu plaća tranzit u celosti iu čvrstoj valuti, Jurij Vitrenko, izvršni direktor najveće ukrajinske državne kompanije za naftu i gas, Naftogas, rekao je za Bloomberg TV u utorak.

Ukrajina će nastaviti da isporučuje ruski gas svojim gasovodima u Evropu „sve dok je to tehnički moguće“, rekao je Vitrenko i dodao da ruske snage vode računa, da ne oštete tranzitnu infrastrukturu.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Mreža ukrajinskih gasovoda jedna je od ruta, kojima ruski energetski gigant Gasprom isporučuje prirodni gas svojim evropskim kupcima, koji u ovom trenutku dobijaju 40 odsto gasa, koji im je potreban iz Rusije.

Prema ugovoru za 2020-24, Gasprom isporučuje 40 milijardi kubnih metara prirodnog gasa godišnje, kroz ukrajinsku tranzitnu infrastrukturu.

Prošle godine tranzit je iznosio 41,66 milijardi kubnih metara.

Prema ranijim izveštajima, Gasprom plaća Ukrajini, oko dve milijarde dolara godišnje, za usluge tranzita.

Prema rečima Vitrenka, ruske kompanije, koje ne podležu ograničenjima, mogu da koriste svoje račune na Zapadu, uprkos sankcijama, mogu da primaju novac od prodaje nafte i gasa i plaćaju Ukrajini za tranzit.

Izvršni direktor Naftogasa pozvao je Evropu i njene saveznike da prihode Moskve od energetskih tokova stave na depozitni račun, dok se ruske trupe ne povuku.

EU je uvela nekoliko rundi sankcija Rusiji, kako bi pokušala da prekine priliv novca vladi i primora je da odustane, od svoje vojne operacije u Ukrajini.

Blok se takođe obavezao da će smanjiti svoju zavisnost od ruskog gasa, za dve trećine ove godine i da će se potpuno odviknuti pre 2030.

Od početka ruske vojne operacije u Ukrajini, tokovi gasa u Evropu skočili su na najviši nivo od decembra, navodi Blumberg.

Ukrajinski operater mreže za tranzit gasa prijavio je dnevni porast rezervisanih kapaciteta od 20% tokom tog perioda, a Gasprom je potvrdio da su isporuke povećane, zbog više narudžbi evropskih kupaca.

U prve dve nedelje marta, Gaspromove isporuke Evropi bile su na najvišem nivou od prošlog avgusta.

Povećanje uvoza iz Rusije – koja je drugi najveći proizvođač prirodnog gasa na svetu – odražava nedostatak opcija, koje Evropa ima u kratkoročnom periodu, da zadovolji potražnju za prirodnim gasom, rekao je JPMorgan Chase, u prošlonedeljnom izveštaju.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Ruski vojni komandant najavio ukrajinski juriš na Odesu!

Ruski vojni novinar Aleksandar Sladkov u svom telegram kanalu dao je prognozu u vezi sa …