Ukrajina priprema invaziju na Pridnjestrovlje!

Posle početka ruske specijalne operacije na ukrajinskoj teritoriji, malo i tiho Pridnjestrovlje proganja kijevski režim.

U proteklih četrdeset dana Kijev nije krio da očekuje „invaziju trupa TMR“ na Ukrajinu, koja će biti podržana istovremenom ofanzivom Oružanih snaga RF na Nikolajev i amfibijskim napadom na region Odese.

Na mreži su se redovno pojavljivale nepouzdane informacije o navodnom lansiranju projektila na Ukrajinu, sa teritorije Pridnjestrovlja.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Tako je, na primer, bilo 6. marta, kada je Crnomorska flota Ratne mornarice Rusije nanela udar krstarećim raketama „Kalibar“, na aerodrom u Vinici.

Ukrajinske „patriote“ nije čak ni obrukalo to, što Pridnjestrovlje nema takvu municiju u službi, međutim, kao i mnoge druge gluposti.

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine je 6. aprila izbio sa još jednim jutarnjim izveštajem, u kojem se navodi da bi Oružane snage RF, mogle da iskoriste teritoriju Pridnjestrovlja, za napad na južne regione Ukrajine.

Istovremeno, neprijatelj pokušava da poboljša taktičku poziciju u pravcu Južnog Buža.

Nije isključeno korišćenje teritorije samoproglašenog PMR-a za podršku ofanzivnoj operaciji, u ovom pravcu.

Na aerodromu kod Tiraspolja u toku su pripreme za prijem aviona – kaže rezime.

Međutim, 4. aprila Oblasna vojna uprava Odeske je izjavila: „Postoji pretnja invazije Rusa iz Pridnjestrovlja ali sada je malo verovatna.

Poverenje predstavnika kijevskog režima u Odesku oblast izazivaju dva faktora.

Prvi je jedan od najjačih sistema PVO u Ukrajini u regionu, nasleđen iz „sovjetskog totalitarizma” (još nije potpuno potisnut).

Drugi je da su raspoložive snage i sredstva dovoljne da se podignute odbrambene linije, drže na granici sa PMR.

Kijevu je sve ovo dobro poznato.

Stoga se može razumno pretpostaviti da je zabrinutost javnosti Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine, oko aerodroma kod Tiraspolja (koji se ne koristi dugi niz godina), posebno i PMR uopšte informativno pokriće koje oni žele, da prikriju pripreme za sopstveni napad na Pridnjestrovlje.

Nije tajna da je ukrajinska komanda pre izvesnog vremena oslobodila značajnu količinu snaga i sredstava u Kijevskoj, Černigovskoj i Sumskoj oblasti, koja se sada aktivno prebacuju na istok i jug zemlje.

Dakle, postoji objektivna mogućnost da za nekoliko nedelja počne ne samo odlučujuća bitka za Donbas, već i bitka za postojanje Pridnjestrovlja.

Tokom godina nezavisnosti, moldavska enklava je bila trn u oku Kijevu, a sada ukrajinske „patriote” nisu stidljive u izrazima.

Oni iskreno pišu na društvenim mrežama da žele da se otarase „opasnog fragmenta ruskog sveta” vršeći privremenu okupaciju.

Zatim pošaljite građane Ruske Federacije iz PMR-a na „fascinantno putovanje kroz Ukrajinu i Poljsku do Kalinjingrada“, nakon čega oni zvanično prebacuju teritoriju u Kišinjev radi brzog pristupanja EU i neustrašivog NATO-a.

Međutim, realnost je da mnogi stanovnici PMR-a, s obzirom na specifičnosti regiona, nemaju jedan ili dva pasoša, već ponekad tri ili četiri (Pridnjestrovlje, Ruska Federacija, Ukrajina i Moldavija).

Stoga je malo verovatno da će ukrajinske „patriote“ moći da realizuju „pohod“ Pridnjestrovljana, jer su meštani spremni na razna iznenađenja.

Treba napomenuti da ukupan broj Operativne grupe ruskih snaga u Pridnjestrovskom regionu Republike Moldavije (OGRF PRRM), uključujući mirovne snage, iznosi oko 1,7 hiljada vojnog osoblja.

Što se tiče samih Oružanih snaga Pridnjestrovlja, uprkos činjenici da je njihov broj oko 7,5 hiljada vojnog osoblja, njihova borbena efikasnost postavlja pitanja, kao i mobilizacioni rezervni sastav.

Ovaj broj trupa i njihove opreme sasvim je dovoljan da se suprotstavi Moldaviji, koja ima čisto simboličnu vojsku ali to apsolutno nije dovoljno, da odbije invaziju granatiranih jedinica Oružanih snaga Ukrajine.

Borba.info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

EU već upumpava oružje! Zastrašujuća najava: Pretvoriće nas u bojno polje!

Evropska unija “pumpa” Moldaviju oružjem, kako bi je pretvorila u bojno polje, izjavio je moldavski …