OPEK KARTEL UPOZORAVA: Političari su se previše osilili! – Čeka nas katastrofa!

Sankcionisanje ruske energije moglo bi da izazove katastrofu, upozorava kartel.

Sadašnje i buduće sankcije Rusiji, mogle bi da izazovu jedan od najgorih šokova u snabdevanju naftom u istoriji, upozorio je u ponedeljak zvaničnike EU generalni sekretar OPEK-a, Mohamed Barkindo, dodajući da bi bilo nemoguće nadoknaditi količine, izgubljene u takvom slučaju.

Oko sedam miliona barela ruske nafte dnevno napušta svetsko tržište, kao rezultat embarga i drugih ograničenja ruske trgovine, objasnio je on.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Zvaničnik OPEK-a je takođe rekao EU, da je trenutna nestabilnost na tržištu posledica „nefundamentalnih faktora” van kontrole OPEK-a i da je odgovornost EU, da promoviše „realističan” pristup energetskoj tranziciji.

Blok je najavio da planira, da se pridruži SAD i Velikoj Britaniji, u uvođenju embarga na ruske energente.

Međutim, za razliku od SAD i Velike Britanije, EU uvozi većinu svojih zaliha energije iz Rusije, a stručnjaci su upozorili, da bi pokušaj prekida isporuke mogao imati katastrofalne rezultate.

Nemačka posebno očekuje kolaps čitave industrije, dok je čelnik austrijskog energetskog giganta OMV izjavio da bi bilo „nemoguće“, da njegova zemlja odustane od kupovine ruskog gasa.

Dok su SAD obećale da će pojačati i popuniti praznine svojim skupljim izvozom tečnog prirodnog gasa (LNG), većina evropskih LNG terminala već radi punim kapacitetom, što znači da ne bi bilo mesta za skladištenje goriva.

Druge zemlje su željne da iskoriste krizu, kao otvaranje za guranje ka obnovljivim gorivima.

Ipak, Evropski parlament je prošle nedelje zahtevao hitan i potpun embargo na ruski uvoz nafte, uglja, prirodnog gasa i nuklearnog goriva.

Neke zemlje, poput Mađarske i Slovačke, jasno su stavile do znanja, da planiraju da ignorišu zabranu u interesu samoodržanja, iako su druge upozorile svoje građane, da stegnu kaiš i da se spreme za rutava i oskudna vremena, koja su pred nama.

Nafta i gas nisu jedine robe pogođene ratom u Ukrajini.

Rusija i Ukrajina zajedno proizvode oko trećinu svetskog izvoza pšenice, a obe zemlje su takođe veliki izvoznici suncokretovog ulja i đubriva.

Kao rezultat toga, cene hrane su dostigle istorijski maksimum, a mnoge zemlje i nevladine organizacije upozoravaju na nestašicu hrane, koja se preti u bliskoj budućnosti.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Fon der Lajen: Ako Rusija pobedi u Ukrajini…

Pobeda Rusije u ukrajinskom sukobu promeniće tok istorije u Evropskoj uniji koja u slučaju nikada …