Makron Evropi: Dolazi zima, šta ćemo?

Makron kaže da će se Evropa suočiti sa posledicama odustajanja od ruskog gasa, ove zime.

Evropa će se sledeće zime suočiti sa posledicama ako ne bude imala ruski gas, rekao je francuski predsednik Emanuel Makron.

„Posledice ovoga (sankcije protiv ruskih energenata) nećemo videti u proleće i leto 2022. (skladišta gasa su popunjena) ali sledeće zime ćemo ih osetiti, ako više ne bude ruskog gasa“, rekao je Makron u intervju za Ouest-France.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Jedan broj zapadnih zemalja uveo je nove sankcije protiv Ruske Federacije, zbog Ukrajine.

Prema rečima pres-sekretara predsednika RF Dmitrija Peskova, zapadne sankcije su veoma ozbiljne, Rusija se za njih unapred spremala.

On je dodao da zahtevaju analizu i koordinaciju resora, kako bi se razvile mere odgovora, koje zadovoljavaju interese Ruske Federacije.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da je politika obuzdavanja i slabljenja Rusije dugoročna strategija Zapada, a sankcije su zadale ozbiljan udarac celoj svetskoj ekonomiji.

Prema njegovim rečima, glavni cilj Zapada je da pogorša živote miliona ljudi.

Putin je takođe rekao da su Sjedinjene Države i Evropska unija faktički prekršile svoje obaveze prema Rusiji, zamrznuvši njene devizne rezerve.

On je dodao, da aktuelna dešavanja povlače crtu, pod globalnom dominacijom Zapada i u politici i u ekonomiji.

Prema njegovim rečima, Rusija se neće izolovati, ne može biti strogo izolovana u savremenom svetu.

Rusija je 24. februara pokrenula vojnu operaciju u Ukrajini.

Predsednik Vladimir Putin je njen cilj nazvao „zaštitom ljudi, koji su već osam godina bili izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“.

Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“, da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine, nad civilima“ u Donbasu.

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane Rusije, Oružane snage napadaju samo vojnu infrastrukturu i ukrajinske trupe i od 25. marta su završile glavne zadatke prve etape – značajno su smanjile borbeni potencijal Ukrajine.

Glavni cilj u ruskom vojnom resoru, nazvan je oslobođenje Donbasa.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Upućen poziv Nemačkoj da prizna genocid u NDH!

Banjaluka – Direktor Centra za društveno-politička istraživanja Republike Srpske Dušan Pavlović uputio je članovima nemačkog …