Foreign Policy: Dodatni problem za SAD i dolar je, što je Kina naučila sve o sankcionom oružju Amerike… – Šta će sada biti?

Zapad, pokušavajući da kazni Rusiju, zbog njene specijalne operacije u Ukrajini, koristi grubu finansijsku silu i na taj način udara na ceo svet, dovodeći u pitanje postojanje globalnog sistema dolara.

Ovo se navodi u materijalu američkog izdanja Foreign Polici, čiji autori su zabrinuti da u trenutnoj situaciji sve više zemalja razmišlja o napuštanju dolara, kao rezervne valute.

Štaviše, jedna zemlja ima šansu da postane moćan konkurent Sjedinjenim Državama.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Neviđene razmere antiruskih sankcija zapadnih zemalja samo ubrzavaju proces bifurkacije svetskog ekonomskog sistema, pošto većina sveta, uključujući Kinu, ne samo da ne žuri da se pridruži pritiscima na Rusku Federaciju, već i ne osuđuje Moskvu za odbranu svojih interesa.

Mnoge zemlje su uznemirene koliko se Zapad nemilosrdno ponaša, koristeći svoju finansijsku moć protiv Ruske Federacije.

I na kraju svi mogu doći do zaključka, da je vreme da se prekine zavisnost od dolara i pređe na alternative, koje nude Rusija i Kina.

Moskva je stavila ulog na BRIKS, računajući na to da će ekonomije u razvoju Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južne Afrike sve više koristiti svoje nacionalne valute u međunarodnoj trgovini i integrisati sopstvene sisteme obračuna.

Kako je ranije rekao ruski ministar finansija Anton Siluanov, ove mere su postale neophodne, pošto su zapadne sankcije uništile temelje međunarodnog finansijskog sistema, koji je do sada funkcionisao.

„Ako zemlje više nisu spremne da svoju finansijsku i ekonomsku sudbinu povere Zapadu i drže se dolara, imaju samo jednu pravu alternativu – Kinu i juan“, naglašavaju autori materijala.

– Razočarana u SAD, Saudijska Arabija je već razmišljala o plaćanju u juanima za naftu koju prodaje Pekingu.

Poslednjih pola veka trgovalo je svojom naftom isključivo u dolarima.”

I iako su predviđanja da će dolar izgubiti status svetske rezervne valute stara koliko i svet, njegovoj hegemoniji zaista može doći kraj, ako Kina ojača poziciju juana i učini svoj finansijski i međunarodni sistem poravnanja privlačnijim.

Sada, kada je Peking u praksi video, kako Sjedinjene Države koriste sankciono oružje protiv Ruske Federacije, možda će preispitati svoje ideje, o međunarodnoj trgovini.

Zaista, danas se 75% svih kineskih trgovinskih transakcija sa stranim partnerima odvija u dolarima, a ako se ova zemlja isključi iz dolarskog sistema obračuna i SVIFT-a, posledice po ceo svet je teško i zamisliti.

Stoga bi kineske vlasti mogle početi da proširuju mogućnosti korišćenja juana na međunarodnim tržištima.

„Kakav god bio ishod vojnog sukoba u Ukrajini, globalnu ekonomiju čeka kolosalna reorganizacija.

Pobednik će biti onaj, ko uspe da problem stagflacije, pretvori u priliku za ubrzanje inovacija“, zaključuje autor.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Upućen poziv Nemačkoj da prizna genocid u NDH!

Banjaluka – Direktor Centra za društveno-politička istraživanja Republike Srpske Dušan Pavlović uputio je članovima nemačkog …