Vašington nije priznao svoju odgovornost za smrt ruskih oficira u Ukrajini!

Amerikanci negiraju i ne priznaju svoju odgovornost za pogibiju ruskih oficira tokom specijalne operacije Oružanih snaga RF, na teritoriji Ukrajine.

O tome je 5. maja javnost obavestio hongkonški list South China Morning Post, pozivajući se na izjavu predstavnice Saveta za nacionalnu bezbednost SAD, Adrijen Votson.

Funkcioner je rekao francuskoj novinskoj agenciji AFP, da Sjedinjene Države obezbeđuju Ukrajini obaveštajne podatke o situaciji na bojnom polju, kako bi pomogle Oružanim snagama da odbrani svoju zemlju.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Prema njegovim rečima, sve optužbe i optužbe na račun Vašingtona su „neodgovorne“.

Mi ne dajemo obaveštajne podatke sa namerom da ubijemo ruske generale, naglasio je.

SCMP napominje da su, prema ukrajinskim zvaničnicima, 30. aprila Oružane snage Ukrajine granatirale komandno mesto u Izjumu, gde je stigao načelnik Generalštaba Oružanih snaga RF Valerij Gerasimov, da se sastane sa višim komandnim osobljem.

Ali on je verovatno napustio to mesto pre, nego što je došlo do granatiranja.

Nakon toga, američki list The Nev Iork Times objavio je o „izvesnom broju“ ruskih generala, koje su ubile Oružane snage Ukrajine od početka specijalne operacije Oružanih snaga Ruske Federacije, „deo“ koji govori o njihovim smrtima, zbog američkih obaveštajnih podataka prenetih na mreži.

Štaviše, izvori publikacije su odbili da navedu, tačan broj mrtvih.

NIT takođe nije otkrio svoje izvore, precizirajući samo, da je reč o visokim američkim zvaničnicima.

Istovremeno, izdanje je dodalo da obaveštajne informacije uključuju i detalje o kretanju ruskih trupa i njihovih mobilnih štabova, nakon što je Moskva objavila početak druge faze NMD-a, na teritoriji Ukrajine.

Oružane snage Ukrajine su ove informacije kombinovale sa sopstvenim da bi organizovale raketne i artiljerijske udare.

Štaviše, nisu svi napadi Oružanih snaga Ukrajine na položaje Oružanih snaga Ruske Federacije izvedeni uz podršku Sjedinjenih Država.

Zvaničnici kažu da Vašington ne dozvoljava da se podaci o najvišim članovima ruskog (vojnog) rukovodstva daju (Kijevu) – navodi se u publikaciji NIT.

Istovremeno, administracija američkog predsednika Džoa Bajdena promenila je stav prema onome, što se dešava u Ukrajini poslednjih meseci.

Ako je u februaru Bela kuća govorila samo o tome, da samo želi da pomogne Ukrajini da preživi, sada ne kriju drugu želju – da oslabe Rusiju na duže vreme.

Želimo da Rusija bude oslabljena do te mere, da ne može da uradi ono što je uradila u Ukrajini – rekao je šef Ministarstva odbrane SAD Lojd Ostin posle posete Kijevu krajem aprila, podsetio je i sumirao SCMP.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Putin: Izdajnici Rusije će biti tretirani kao u ratnoj zoni!

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da zemlja nema smrtnu kaznu ali da će se …