Putin objasnio Niinisti da nije dobro za Finsku, da ide u NATO

Predsednik Putin je rekao Niinisti da Kijev nije zainteresovan za konstruktivan dijalog.

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je finskom predsedniku Sauliju Niinisteu, da su pregovori sa Ukrajinom zapravo obustavljeni, Kijev nije zainteresovan za ozbiljan i konstruktivan dijalog, prenosi pres-služba Kremlja.

„Lideri su takođe razgovarali o situaciji u Ukrajini.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Vladimir Putin je posebno podelio svoju ocenu stanja pregovaračkog procesa između ruskih i ukrajinskih predstavnika, koji je Kijev zapravo suspendovao, koji ne pokazuje interesovanje za ozbiljan i konstruktivan dijalog“, stoji u poruci.

Putin i Niiniste razgovarali su o nameri Finske, da uđe u NATO

Ruski predsednik Vladimir Putin razgovarao je telefonom sa finskim kolegom Saulijem Niinisteom, šefovi država su „imali iskrenu razmenu mišljenja“ u kontekstu namere Finske da pristupi NATO-u.

Ovo se navodi u saopštenju Kremlja nakon razgovora.

Putin je istakao, da bi „napuštanje tradicionalne politike vojne neutralnosti bila greška, jer nema pretnji po bezbednost Finske“.

„Ovakva promena spoljne politike zemlje može negativno uticati na rusko-finske odnose, koji su dugi niz godina građeni u duhu dobrosusedstva i partnerske saradnje i bili na obostranu korist“, saopštila je pres-služba predsednika Rusije.

Lideri su razgovarali i o situaciji u Ukrajini.

Putin je posebno dao Niinistu ocenu pregovora između predstavnika Moskve i Kijeva, koje ukrajinska strana, kako se navodi u saopštenju, „praktično prekida“.

Navodno je telefonski razgovor vođen na inicijativu Helsinkija.

Vlasti Finske i Švedske počele su da razgovaraju o mogućnosti napuštanja svoje dugoročne neutralnosti i ulaska u NATO, u kontekstu ruske vojne operacije u Ukrajini.

Šef alijanse Jens Stoltenberg je istakao, da bi alijansi bilo drago da vidi Finsku i Švedsku u svojim redovima i da im pruži priliku, da se brzo pridruže.

SAD pozdravljaju ovu odluku.

Rusija je više puta primetila, da je NATO usmeren na konfrontaciju.

Istovremeno, portparol predsednika Dmitrij Peskov rekao je, da Kremlj ne smatra mogući ulazak Švedske i Finske u NATO, egzistencijalnom pretnjom Rusiji.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Poljska odbila Ukrajinu: “Ne damo Patriote”!

Poljsko Ministarstvo odbrane odbilo ideju Ukrajine da bi poljski sistemi PVO, uključujući protivraketni sistem “Patriot” …