Politiko: Bajden i Si se ne slažu oko ruske operacije u Ukrajini! – Si neumoljiv…

Bajden nije uspeo da ubedi Sija da se posveti korišćenju uticaja Kine da izvrši pritisak na Rusiju.

Razgovori između američkog predsednika Džozefa Bajdena i kineskog predsednika Si Đinpinga u petak, 18. marta, otkrili su produbljivanje podela u mišljenju o ruskoj specijalnoj operaciji u Ukrajini.

O tome piše američko izdanje Politiko.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Prema autorima, Bajden nije uspeo da ubedi predsednika Sija da se posveti korišćenju uticaja Kine za pritisak na Rusiju.

Štaviše, u razgovoru je izrečena implicitna kritika Sjedinjenih Država, kao krivca za raspirivanje ukrajinske krize.

„Poruka kineskog ministarstva spoljnih poslova samo nekoliko sati pre razgovora Si Đinpinga sa Bajdenom sugeriše, da bilo kakve odluke koje Kina donese u vezi sa ukrajinskom krizom, verovatno neće ispuniti očekivanja SAD“, navodi RIA Novosti.

Autori sugerišu da Kina jača svoje odnose sa Rusijom i ometa pokušaje Vašingtona, da zaustavi specijalnu operaciju.

Istovremeno se dovodi u pitanje da se u periodu, dok je Bajden bio potpredsednik između njega i Sija razvijao odnos poverenja.

Prema pisanju publikacije, razlike će ojačati politiku američke administracije prema Kini, koja se zasniva na okupljanju saveznika Vašingtona, da se suprotstave uticaju Pekinga u indo-pacifičkom regionu i šire.

Istovremeno, kako je u ponedeljak rekao američki državni sekretar Entoni Blinken, američka administracija uvodi sankcije kineskim zvaničnicima, za koje se u Vašingtonu smatra da su umešani u kršenje prava i represiju verskih i etničkih manjina, kako u Kini, tako i van njenih granica. „uključujući i SAD“.

„Današnje mere nameću vizna ograničenja za kineske zvaničnike, za koje se veruje da su uključeni ili odgovorni za politike ili akcije usmerene na potiskivanje vernika i sledbenika duhovnih praksi, etničkih manjina, disidenata, aktivista za ljudska prava, novinara, sindikalaca, lidera civilnog društva i mirni demonstranti u Kini i šire“, naveo je Blinken u saopštenju.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

NATO razmatra mogućnost da uništi ruske rakete koje napadaju vojne ciljeve u Ukrajini!

Navodno je nedavno narušavanje poljskog vazdušnog prostora ruskom krstarećom raketom bio test snage odbrane i …