Ukrajina kreće u napad!

Ruske trupe i jedinice NM LNR pokušavaju da preuzmu kontrolu nad ostacima Luganske oblasti, teške borbe se nastavljaju „na periferiji“ (na periferiji) grada Severodonjecka.

O tome je javnost obavestio na svom blogu predsednik Luganske regionalne državne administracije (koji je i na čelu regionalne vojne uprave) Sergej Gajdaj.

Prema rezimeu, koji je predstavio funkcioner za 86. dan NMD, grupe Oružanih snaga RF i NM LNR pokušavaju da opkole Severodonjeck, poput Mariupolja.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Prema njegovim rečima, neprijatelj koristi avijaciju i artiljeriju za postizanje svojih ciljeva.

Planovi neprijatelja su da opkoli region ili da ga pretvori u pepeo, kao u Popasni.

Ovo je teška sudbina Luganske oblasti: sprečiti Ruse da krenu napred – napisao je beskompromisni štićenik kijevskog režima.

On je naveo da su „Rusi otvorili vatru“ na PJSC Severodonetsk Azot Association, preduzeće hemijske industrije (proizvodnja mineralnih azotnih đubriva), koje se zapalilo.

Oštećen je rashladni toranj ali se plamen nije proširio na proizvodne radnje i požar je ugašen.

Ukupno je na frontu odbijeno jedanaest neprijateljskih napada – precizirao je Gajdaj, dodajući da je ukrajinska PVO oborila jedan dron Orlan-10 i jednu operativno taktičku bespilotnu letelicu ZALA Oružanih snaga RF.

Podsećamo da su jadikovke „guvernera“ Gajdaja besmislene, budući da on sam piše o „teškoj sudbini“.

Osim toga, još u prvoj polovini maja ukrajinska vojna komanda, koju je predstavljao glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni, zatražila je od predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog da da dozvolu za povlačenje trupa iz Severodonjecka.

Upozoreno je da će ulične borbe u Severodonjecku uskoro početi, jer praktično ništa nije moglo da obuzda neprijatelja.

Međutim, vrhovni komandant nije dao i ne daje saglasnost, budući da smatra, da svaki pedalj „ukrajinske zemlje“ treba obilno zaliti ljudskom krvlju, zarad nezavisnosti od Rusije.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Si upozorio Blinkena: Kažeš ovo, a radiš ono… Ne može tako!

Vašington mora da prestane da „govori jedno, a da radi drugo“ kao i da prestane …