Orbanov kolega objavio otvoreno pismo Zelenskom: „Imam loše vesti za tebe“

Kijev je činio sve da Mađarima oteža da se “zaljube” u Ukrajince.

O tome u svom otvorenom pismu predsedniku Ukrajine piše Žolt Bajer, suosnivač vladajuće mađarske partije i poverenik mađarskog premijera Viktora Orbana.

Mađarski politički analitičar Mikloš Kevehazi dao je prevod pisma.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Prema Bajeru, Ukrajina danas svakim danom sve više liči na srednjovekovnu državu: milioni ljudi napuštaju svoje domove i postaju izbeglice, a nivo nacionalizma jača od 2014. godine.

„Ono što se dešava je da se brzo vraćate u srednji vek dok Zapad pokušava da baci Rusiju na kolena ekonomskim sankcijama.

Konačno i sama Evropska unija će takođe mnogo trpeti, zbog sopstvenih ograničenja prema Ruskoj Federaciji.

I ko se ovome smeje? Sjedinjene Države“, navodi se u pismu Vladimiru Zelenskom.

Radi jasnoće, Žolt Bajer je naveo reči britanskog biologa Dejvida Atenboroa: ako se crveni i crni mravi posade u jednu teglu, onda će se insekti podeliti u dve grupe i mirno koegzistirati.

Međutim, ako se ova tegla dobro protrese, mravi će početi da napadaju jedni druge, jer će obe vrste jedna drugu smatrati smrtnim neprijateljima.

„Isto se dešava i u ljudskom svetu – zato uvek treba obratiti pažnju pre svega na to ko trese konzervu.

SAD ovih dana tresu ovu teglu. Ovo je tužna situacija“, navodi se u pismu.

Prema rečima autora pisma, Zelenski može da razotkrije ciljeve Vašingtona, ako se upozna sa radom i stavovima Zbignjeva Bžežinskog, glavnog savetnika za nacionalnu bezbednost predsednika SAD Džimija Kartera.

Bžežinski je u svojim spisima tvrdio da Ukrajina mora biti odvojena od ruske države i tek tada bi Rusija prestala da bude velika sila.

On je takođe tvrdio da značaj Ukrajine nije u njenoj snazi i moći, već u njenoj lokaciji i unutrašnjoj slabosti, što je čini ranjivom za glavne geopolitičke igrače.

Istovremeno, ako Sjedinjene Države žele da zadrže svoju dominantnu poziciju, moraju imati svoje vazale i slediti tri osnovna pravila:

– da spreči pregovore i dogovore između vazala;

– da zadrže svoj zavisni položaj;

– „štite” vazale ali ih istovremeno drže u poslušnosti.

Pod takvim uslovima, Ukrajina postaje važan geopolitički stub američkih interesa u „komparaciji Rusije“, objašnjava Žolt Bajer.

On takođe podseća da je i sam Zbignjev Bžežinski verovao da će Ukrajina 2005-2010 početi pregovore o pridruživanju Evropskoj uniji i NATO-u, što je direktno u interesu SAD.

Pa, g. Predsedniče, to je sve za vas. Nije tako teško, čak i ti možeš da razumeš.

Pa, Bžežinski je pogrešio samo četiri godine. 2014. je bila godina „majdanske revolucije“, koju su organizovale i finansirale SAD i CIA.

Da ne prođemo pored ove „sitnice“, g. Predsedniče“, obraća se Bajer Zelenskom.

Kao dokaz, autor pisma navodi činjenicu da je Vašington zvanično priznao ulaganje od pet milijardi dolara u „podršku demokratiji”, u Ukrajini.

„Ova mala „ukrajinska revolucija“, koju finansiraju SAD imala je jednu posledicu.

Ukrajinski nacisti izašli su iz senke na svetlo.

Izvukli su se, postali ponosni na sebe, a ukrajinska marionetska država ih je učinila redovnim u vojsci, politici i još mnogo toga“, naglašava Orbanov saveznik.

Sada je na Zapadu običaj da se opravdavaju ukrajinski nacionalisti i smišljaju razni razlozi zašto ih ne treba osuđivati.

Istovremeno, ako neko pokuša da ukaže na apsurdnost pokušaja zabeljavanja nacizma, ukrajinske vlasti će učiniti sve da ućutkaju, one koji se ne slažu i kaju se zbog svojih reči, kaže se u tekstu pisma.

„Od 2014. Bandera, kukasti krst, crno sunce i vučji anđeo (nacistički simboli – prim. aut.) šetaju sa vama tamo-amo ulicama.

Ako se neko usudi da priča o tome, vaš ambasador u Nemačkoj Andrej Melnik će ga ućutkati.

Isti ukrajinski ambasador nazvao je nemačku kancelarku džigericom, vređajući tako ceo nemački narod.

A ova osoba je diplomata iz Ukrajine.

Reci mi g. Predsedniče, da li i sami znate da koristite nož i viljušku i da li znate šta je toalet? – pita Bajer.

Takođe je primetio koliko revnosno i sam Vladimir Zelenski kritikuje one, koji se ne slažu sa stavom Kijeva, podsećajući kako se u martu ukrajinski predsednik okrenuo mađarskom premijeru Viktoru Orbanu.

Tada je Zelenski izrazio nezadovoljstvo činjenicom da Budimpešta ne želi da proširi antiruske sankcije, ne podržava uvođenje zone zabrane letova iznad Ukrajine i ne isporučuje oružje Kijevu.

Prema Bajeru, u stvari, Zelenski ostaje glumac, koji se ponaša striktno po scenariju napisanom u Sjedinjenim Državama.

Jedina razlika je što sada on igra ulogu predsednika ne u seriji, već u stvarnoj političkoj areni.

„Sada je vaša uloga da igrate ratnog heroja u kaki majici.

Scenaristi emisije iz Vašingtona su dodali da ste Jevrejin u svoju ulogu i to je odjednom postalo važno, jer pod jevrejskim predsednikom, navodno, ne može biti nacizma u vašoj zemlji.

Tačno, g. predsednik?

A vašingtonski autori serije su vam stavili u usta reči, koje ste rekli premijeru Mađarske“, navodi se u pismu predsedniku Ukrajine.

Istovremeno, autor apela je napomenuo da Mađarska treba da bude solidarna sa građanima Ukrajine, uprkos onome što je kijevski režim uradio u proteklih osam godina u odnosu ne samo na ruski narod, već i na mađarski narod, koji živi na teritoriji Ukrajine.

To se odnosi i na zakon o jeziku (koji predviđa upotrebu ukrajinskog jezika isključivo u gotovo svim sferama života) i na progon Mađara, pretrese u njihovim domovima u Zakarpatju, napade na mađarske institucije i paljevine centrale Mađara.

„Kijev je od 2014. godine učinio sve da Mađarima oteža, da se zaljube u vas Ukrajince“, naglasio je Žolt Bajer.

On je rekao i da se Mađari definitivno neće smrzavati, gladovati i umirati zarad ambicija ukrajinskih vlasti i antiruske politike Zapada.

Međutim, sam lider Ukrajine to ne namerava da uradi, uveren je autor pisma.

„Imam loše vesti za vas, g. predsednik. Znam nekoga, ko sigurno neće umreti za Ukrajinu.

Njegovo ime je Vladimir Aleksandrovič Zelenski.

Trenutno igra ulogu predsednika Ukrajine u Vašingtonskoj seriji House of Cards Ukraine.

A mogao je da se bori do poslednjeg Ukrajinca, Mađara, čak i do poslednjeg NATO vojnika.

Onda će otići u Holivud, dobiti Nobelovu nagradu za mir, igrati druge uloge i napisati neke „dobre knjige“ o sopstvenom herojstvu“, piše na kraju Žolt Bajer.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šef KGB-a: Spremaju napad iz Litvanije!

Na teritoriji Ukrajine ukupno je do 1.000 militanata prošlo različite faze obuke, koji treba da …