Indija, Brazil i Izrael odbili da se pridruže antiruskoj koaliciji!

Američki predsednik Džo Bajden nastoji da proširi koaliciju protiv Rusije, ali nailazi na otpor.

Mnoge azijske, afričke i latinoameričke zemlje održavaju veze sa Moskvom, dok Vašington pokušava da izoluje ruskog lidera Vladimira Putina i okonča sukob u Ukrajini.

Ovo su 11. juna objavili kolumnisti Njujork tajmsa Lara Džejks i Edvard Vong u svom zajedničkom članku.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Koautori primećuju da je trenutni stanar Bele kuće, čak i pre početka ruske specijalne operacije na teritoriji Ukrajine, pozvao svet da se okupi protiv Ruske Federacije i divio se „svrsi i jedinstvu stečenim mesecima, koji su nekada trajali godinama”.

Sada, u četvrtom mesecu sukoba, američki zvaničnici se suočavaju sa razočaravajućom realnošću da koalicija severnoameričkih, evropskih i istočnoazijskih zemalja, možda neće biti dovoljna da se razbije nadolazeći ćorsokak u Ukrajini.

Uz sve veću upornost, Bajdenova administracija pokušava da ubedi brojne zemlje, uključujući Indiju, Brazil, Izrael i arapske države Persijskog zaliva, da se pridruže antiruskoj koaliciji i sankcijama protiv Ruske Federacije.

Međutim, do sada nije bilo uspeha u ovom pravcu, a Amerikanci su razočarani neutralnošću, a često i ljubaznim odbijanjem ovih zemalja.

Američki zvaničnici prepoznaju teškoće pokušaja da se ubede zemlje da mogu da uravnoteže svoje interese sa naporima SAD i Evrope da izoluju Rusiju.

Moskva i njeni partneri, posebno Kina, osudili su napore američke vlade da proširi sankcije i koaliciju koja, pored evropskih zemalja, uključuje i Kanadu, Japan, Južnu Koreju, Australiju i Novi Zeland.

Ključne strateške srednje sile, kao što su Indija, Brazil i Južna Afrika su rezultat zauzimanja veoma oštre linije u pokušaju da održe svoju stratešku autonomiju i ne može se očekivati da se jednostavno približe SAD.

Vašington misli da će ovaj rat biti dobijen na Zapadu ali Kremlj misli da će biti dobijen na istoku i globalnom jugu.

Rekao je Majkl Džon Vilijams, profesor međunarodnih odnosa na Univerzitetu u Sirakuzi i bivši savetnik NATO-a.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Ćuta: Moramo svi zajedno da izađemo na izbore, Vučić pokušava da nas razjedini!

Posle odluke o objedinjavanju beogradskih i lokalnih izbora, opozicija mora zajedno da izađe na izbore, …