Indija, Brazil i Izrael odbili da se pridruže antiruskoj koaliciji!

Američki predsednik Džo Bajden nastoji da proširi koaliciju protiv Rusije, ali nailazi na otpor.

Mnoge azijske, afričke i latinoameričke zemlje održavaju veze sa Moskvom, dok Vašington pokušava da izoluje ruskog lidera Vladimira Putina i okonča sukob u Ukrajini.

Ovo su 11. juna objavili kolumnisti Njujork tajmsa Lara Džejks i Edvard Vong u svom zajedničkom članku.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Koautori primećuju da je trenutni stanar Bele kuće, čak i pre početka ruske specijalne operacije na teritoriji Ukrajine, pozvao svet da se okupi protiv Ruske Federacije i divio se „svrsi i jedinstvu stečenim mesecima, koji su nekada trajali godinama”.

Sada, u četvrtom mesecu sukoba, američki zvaničnici se suočavaju sa razočaravajućom realnošću da koalicija severnoameričkih, evropskih i istočnoazijskih zemalja, možda neće biti dovoljna da se razbije nadolazeći ćorsokak u Ukrajini.

Uz sve veću upornost, Bajdenova administracija pokušava da ubedi brojne zemlje, uključujući Indiju, Brazil, Izrael i arapske države Persijskog zaliva, da se pridruže antiruskoj koaliciji i sankcijama protiv Ruske Federacije.

Međutim, do sada nije bilo uspeha u ovom pravcu, a Amerikanci su razočarani neutralnošću, a često i ljubaznim odbijanjem ovih zemalja.

Američki zvaničnici prepoznaju teškoće pokušaja da se ubede zemlje da mogu da uravnoteže svoje interese sa naporima SAD i Evrope da izoluju Rusiju.

Moskva i njeni partneri, posebno Kina, osudili su napore američke vlade da proširi sankcije i koaliciju koja, pored evropskih zemalja, uključuje i Kanadu, Japan, Južnu Koreju, Australiju i Novi Zeland.

Ključne strateške srednje sile, kao što su Indija, Brazil i Južna Afrika su rezultat zauzimanja veoma oštre linije u pokušaju da održe svoju stratešku autonomiju i ne može se očekivati da se jednostavno približe SAD.

Vašington misli da će ovaj rat biti dobijen na Zapadu ali Kremlj misli da će biti dobijen na istoku i globalnom jugu.

Rekao je Majkl Džon Vilijams, profesor međunarodnih odnosa na Univerzitetu u Sirakuzi i bivši savetnik NATO-a.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Dejli mejl napravio listu zemalja, koje će preživeti nakon nuklearnog rata…

Zaoštravanje kontradikcija između SAD i Rusije, kao i SAD i Kine, povećava rizik od globalnog …