Za Ruse više ne važe presude iz Strazbura!

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je danas zakone, koji nalažu da se na teritoriji te zemlje ne izvršavaju presude, koje je Evropski sud za ljudska prava (ECHR) doneo nakon 15. marta ove godine.

Po ovim zakonima i dokumenti ECHR će prestati da budu osnova za reviziju odluka, koje donose ruski sudovi, prenose RIA Novosti.

Generalno tužilaštvo Rusije će do 1. januara 2023. godine podnosiocima zahteva isplaćivati novčanu nadoknadu prema odlukama ECHR donetim pre 16. marta.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Prema rečima šefa Komiteta za državnu izgradnju i zakonodavstvo Državne dume Pavla Krašenjinikova, to će zaštititi prava građana i eliminisati stvaranje vakuuma u ​​sprovođenju odluka.

Prava ruskih predstavnika u Komitetu ministara i Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope su ograničena nakon početka specijalne operacije za oslobađanje Donbasa.

Moskva je 15. marta zvanično objavila povlačenje iz SE i Evropske konvencije o ljudskim pravima, navodeći da će poštovati odluke Evropskog suda za ljudska prava, ako budu u skladu sa Ustavom.

Kasnije je PSSE jednoglasno usvojila rezoluciju u kojoj je statutarnom telu – Komitetu ministara – nagovestila, da Rusija ne može biti član saveta.

Sledećeg dana Odbor je doneo odluku o prestanku svog članstva od 16. marta.

Tanjug

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šef KGB-a: Spremaju napad iz Litvanije!

Na teritoriji Ukrajine ukupno je do 1.000 militanata prošlo različite faze obuke, koji treba da …