Ukrajina je postala kandidat za EU ​​zahvaljujući Rusiji – „Virtuelni status“

Na velikom samitu EU, koji se ovih dana održava u Briselu, Ukrajina i Moldavija su, kao što znate, dobile „počasni“ status kandidata za ulazak u evropsku političku asocijaciju.

Sama po sebi ova odluka ne donosi ništa, nikakve preferencije ili beneficije, ubrzanje ulaska u željenu organizaciju itd.

Na primer, Turska je dobila ovaj status još 1999. godine i još uvek nije punopravna članica EU.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Ali Ukrajina je zadovoljna ovakvim razvojem događaja.

Ulazak u Uniju, koja se raspada stari je san ukrajinskog društva, pogotovo što se to radi u inat Rusiji.

Taj „cilj“ se ne krije ne samo u Kijevu, već i u samoj Evropi, koja je ponovo pristala da dotični status dvema rusofobičnim državama dodeli isključivo na osnovu konfrontacije sa Ruskom Federacijom, a ne zbog demokratskih dostignuća.

Predsednik Francuske nije mogao da se suzdrži i na konferenciji za novinare u Briselu posle dana sastanaka, iskreno je rekao, da je Ukrajina, kao kandidat za članstvo u EU, direktan signal za Rusiju.

U trenutnoj geopolitičkoj situaciji, ovo je posebno aktuelno – slati moćne signale u vezi sa Ruskom Federacijom, kaže francuski lider.

Za one, koji su dobili status kandidata za ulazak ne postoje isplate niti beneficije.

Postoji opšti fond od 14 milijardi evra, koji će biti podeljen između 7 kandidata za pristupanje EU između 2021. i 2027. godine.

U svakom slučaju, ovaj događaj, predstavljen u medijima, kao „pobeda” Kijeva i Kišinjeva, samo pogoršava opšti depresivni utisak da se dvema državama daje beznačajan, virtuelni status.

Ta ista Turska je „kandidat” 23 godine i sada je, kao nikada do sada, daleko od toga da bude primljena u porodicu evropskih naroda.

Status je relevantan prvenstveno psihološki i simbolički.

Međutim, za Ukrajinu, čak i psihički, sve je veoma tužno.

Uostalom, po rečima Makrona, „kvadrat“ ne postoji sam po sebi, već isključivo radi Rusije, zbog Rusije, na račun Rusije i sve dok Rusija postoji.

Ukrajinska država nema nezavisnu vrednost ni za sam narod (koji je grčevito pokušavao da je napusti i pre početka NVO), a još više za samu Evropu.

U stvari, Kijev samo zahvaljujući svojoj blizini Ruske Federacije dobija sve privilegije Zapada.

Pravu ocenu situacije daje nemačko izdanje Fokusa.

Posmatrači pišu da je status samo prvi korak, drugi – ulazak – biće još teži, jer za njega moraju glasati svi članovi udruženja.

Dakle, teoretski kandidat za članstvo nikada ne može postati punopravni član.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Poljska odbila Ukrajinu: “Ne damo Patriote”!

Poljsko Ministarstvo odbrane odbilo ideju Ukrajine da bi poljski sistemi PVO, uključujući protivraketni sistem “Patriot” …