SAD pozivaju NATO da krene na istok!

Sasvim znatiželjan podatak objavljuje The Washington Post.

Prema njenim rečima, „nekoliko visokih evropskih političara reklo je, da nisu bili svesni plana za povećanje snaga za brzo reagovanje NATO-a, sa njihove trenutne veličine od 40.000 unapred i bili su iznenađeni, kada je Stoltenberg najavio novu vojnu konfiguraciju u Evropi.

Visoki zvaničnik Ministarstva odbrane iz neimenovane evropske zemlje rekao je za publikaciju da njegova zemlja nije unapred konsultovana o toj cifri.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Zvaničnik se zainteresovao za to, koje trupe njegove zemlje će biti dodeljene pomenutim snagama.

Vall Street Journal piše da će SAD preduzeti najveću vojnu ekspanziju u Evropi od Hladnog rata, uključujući stalno prisustvo trupa na poljskom tlu.

I to uprkos činjenici da same SAD nameravaju da skrenu pažnju na Kinu.

Bloomberg je još radikalniji.

U članku pod naslovom, Zapad mora da se pomeri na istok, da bi NATO preživeo, autor Hal Brends pozdravlja ideju o izgradnji prisustva na granicama alijanse svom snagom.

Napominje se da je „NATO prevazišao diplomatske ucene Turske i primio dve nove članice, Švedsku i Finsku.

Ali izazovi se tu, nisu završili.

Alijansa i SAD će se suočiti sa neprijatnom realnošću: čak i ako rat u Ukrajini uzme težak danak Rusiji, NATO-u će biti potrebno vidljivije prisustvo u istočnoj Evropi, nego što je to bio slučaj pre sukoba – odobrava tekst publikacije.

Autor je podsetio da su početni neuspesi Rusije u Ukrajini „naterali neke članice NATO-a, poput Francuske i Italije, da tvrde da veće prisustvo na istoku sada nije neophodno“.

I dok evropske zemlje povećavaju izdatke za odbranu, mogu se čuti i argumenti da bi SAD trebalo da prepuste bezbednosna pitanja u Evropi Evropljanima i da umesto toga, pređu na svoj „zaokret, ka Aziji“.

Rusija i dalje može da postigne uprošćeni cilj pripajanja većeg dela Donbasa i „kopnenog mosta“ Krimu; Na ovaj ili onaj način, predsednik Vladimir Putin je pokazao da može da napravi strašnu štetu, čak i sa loše pohabanom vojskom – napominje novinar Blumberga.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šta hoćete više od Srbije

Severnoatlantska alijansa, predvođena SAD, je bombardovanjem zgrade RTS-a u Beogradu 1999. godine, pokazala koliko zaista …