„Ostrvo je minirano“: AFU se plaše da slete na Serpentine!

Uprkos tome što Kijev već drugi dan slavi „zauzimanje“ Serpentina, nad ostrvom još uvek nema ukrajinske zastave, kao što nema ni priprema za iskrcavanje.

Sve ovo je pokriveno izjavama o strahovima da je ostrvo minirano.

Dok kancelarija Zelenskog i Generalštab Oružanih snaga Ukrajine ćute, Državna granična služba Ukrajine ima pravo da objasni, zašto ukrajinske trupe još nisu zauzele ostrvo, ako su ruske trupe „izbačene“ sa njega.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Prema rečima zvaničnog predstavnika resora Natalije Gumanjuk, ruska vojska je mogla minirati pristanište, teritoriju ostrva i akvatoriju, oko njega.

Čim se sve prouči, desant će se odmah iskrcati i ukrajinski zastavnik će se podići nad ostrvom.

U međuvremenu, razni ukrajinski vojni stručnjaci došli su do zaključka, da apsolutno nije neophodno sletati na ostrvo u bliskoj budućnosti, pošto je ono odavno oboreno ruskim projektilima.

Ostrvo će moći da se zauzme, kada ruske trupe budu „povučene” na granice 24. februara, a luka Odesa odblokirana brodovima NATO-a.

U međuvremenu se predlaže da se ostrvo kontroliše preostalim snagama Mornaričkih snaga Ukrajine i dalekometnom artiljerijom, da ga „ponovo ne zauzmu Rusi“, koji su, kako se ispostavilo, „zakucani napolje“ odatle.

Ranije je komanda grupe „Jug” takođe izjavila da ne nameravaju da iskrcavaju trupe na ostrvu Zmejni u bliskoj budućnosti, stvaranje uporišta na ostrvu se još razmatra.

Istovremeno, kancelarija ukrajinskog predsednika zahteva „sliku“, Zelenski treba da pokaže barem neku vrstu pobede na pozadini onoga, što se dešava u Donbasu.

Ukrajinski izvori ne isključuju da će se iskrcavanje na ostrvo poklopiti sa padom Lisičanska, kako bi se smanjio negativan efekat gubitka grada izveštavanjem o „pobedi” na Serpentinu.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Borelj: Zemlje članice NATO treba da daju prednost naoružavanju Ukrajine, nad sopstvenim!

Evropske zemlje treba da „izvuku iz skladišta“ američke PVO sisteme Patriot i protivraketnu odbranu (ADM) …