Iran objavio da je sposoban da napravi nuklearnu bombu!

Međutim, nikakva odluka o proizvodnji nije doneta, rekao je visoki iranski zvaničnik.

Iran je tehnički sposoban da proizvede nuklearnu bombu ali politička odluka o takvoj opciji nije doneta, rekao je Kamal Harazi, viši savetnik iranskog vrhovnog vođe Alija Hamneija.

„Za nekoliko dana uspeli smo da obogatimo uranijum do 60 odsto i lako možemo da proizvedemo 90 odsto obogaćenog uranijuma“, rekao je Harrazi za Al Džaziru u nedelju.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Iran ima tehnička sredstva za proizvodnju nuklearne bombe ali Iran nije doneo odluku da je napravi.

Ovo otkriće dolazi ubrzo, nakon što je američki predsednik Džo Bajden obećao da će Vašington učiniti sve, da spreči Teheran da dobije nuklearno oružje.

Obećanje je dato tokom Bajdenove posete Izraelu ranije ove nedelje, kada su američki predsednik i izraelski premijer Džair Lapid, potpisali zajedničku deklaraciju o nastavku strateškog partnerstva, između dve zemlje.

Između ostalog, Vašington se obavezao da „nikada neće dozvoliti Iranu da nabavi nuklearno oružje“, potvrđujući da je „spreman da iskoristi sve elemente svoje nacionalne moći, da osigura taj ishod“, navodi se u deklaraciji.

Iako je Iran dugo tvrdio da nikada nije pokušavao da razvije nuklearno oružje, zemlja je pojačala svoje nuklearne aktivnosti u poslednjih nekoliko godina.

Postepeno širenje nuklearnog programa, usledilo je nakon poteza tadašnjeg predsednika SAD Donalda Trampa iz 2018. da se jednostrano povuče iz nuklearnog sporazuma sa Iranom iz 2015. godine.

Od tada, značajan sporazum, zvanično poznat kao Zajednički sveobuhvatni plan akcije (JCPOA), se praktično raspao, a Vašington je ponovo uveo stare sankcije i ubacio nove Teheranu.

Iran je, zauzvrat, postepeno suspendovao svoje obaveze u okviru JCPOA, instalirajući novu opremu za obogaćivanje uranijuma i povećavajući proizvodnju radioaktivnog materijala.

Napori da se oživi sporazum do sada nisu dali rezultat, a SAD i Iran su u više navrata krivili jedni druge, za nedostatak napretka.

Teheran tvrdi, da je odgovornost Vašingtona da se vrati prvobitnom sporazumu i u potpunosti ukine sankcije, dok američki zvaničnici tvrde, da Iran postavlja nove zahteve tokom pregovora o JCPOA.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Medvedi doseljenici iz Ukrajine, počeli da napadaju ljude u Slovačkoj!

U Slovačkoj su učestali slučajevi napada na ljude, od strane medveda prevezenih u Evropu iz …