Azerbejdžan napao Nagorno-Karabah! – VIDEO

Trupe su gađale položaje lokalnih milicija u udaru odmazde, rekao je Baku.

Oružane snage Azerbejdžana izvele su vojnu operaciju protiv milicija Nagorno-Karabaha, koje su nastojale da „uspostave nove borbene pozicije“ u regionu, saopštilo je nacionalno ministarstvo odbrane u sredu.

Azerbejdžanska vojska je preuzela kontrolu nad nekim “važnim komandnim visinama” tokom onoga, što je nazvala “Operacija Osveta”, dodaje se.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Operacija je pokrenuta nakon što su lokalne milicije “grubo prekršile” sporazum o prekidu vatre između Jerevana i Bakua iz 2020. godine, uz posredovanje Moskve 2020. godine, dodalo je ministarstvo odbrane.

Baku je ranije optužio milicije Nagorno-Karabaha za napad na azerbejdžanske položaje u regionu i potvrdio smrt najmanje jednog vojnika.

Ministarstvo je takođe objavilo snimak, na kome se čini, da se vidi vazdušni napad na bazu lokalne milicije, u kojoj se nalaze neke artiljerijske jedinice.

Na snimcima se vidi kako je nekoliko vučenih artiljerijskih oruđa i kamiona uništeno.

Tenzije u regionu Nagorno-Karabaha već danima rastu.

Region, koji je zvanično priznat kao deo Azerbejdžana, nije pod de fakto kontrolom Bakua.

To je dom značajnog etnički jermenskog stanovništva.

I Jerevan i Baku su nedavno međusobno optuživani za vojne provokacije u regionu, a prijavili su i žrtve.

Rusija, koja ima mirovne snage u toj oblasti, prijavila je „kršenje primirja“ i rekla da je preduzela mere za „rešavanje“ problema, koji su se pojavili.

Obe strane optužuju drugu za napade, uključujući „intenzivno“ granatiranje, od ponedeljka, kada su se u lokalnim medijima pojavili prvi izveštaji, o rasplamsavanju sukoba.

Jermenski mediji izvestili su da su azerbejdžanske trupe proteklih dana napale lokalne jermenske etničke milicije na nekoliko lokacija širom Nagorno-Karabaha i optužili Baku, da planira ofanzivu u regionu.

Jermensko Ministarstvo odbrane potvrdilo je smrt najmanje dva vojnika u napadu Azerbejdžana, dodajući da je još 14 vojnika povređeno.

Sekretar Saveta bezbednosti Jermenije Armen Grigorjan rekao je u sredu lokalnim medijima da Baku želi da Jermenija prestane da koristi takozvani Lačin koridor – planinski put, koji ga povezuje sa spornim regionom Nagorno-Karabah – i da izabere drugu rutu.

Grigorjan je takve zahteve osudio, kao kršenje sporazuma iz 2020.

Ruske mirovne snage stacionirane u regionu prijavile su u utorak tri kršenja primirja od strane azerbejdžanskih trupa i saopštile da je to rezultiralo ranjavanjem najmanje jednog pripadnika lokalne milicije.

Mirovne snage su uložile napore da reše situaciju radeći i sa azerbejdžanskom i sa jermenskom stranom, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva odbrane.

Vlasti u samoproglašenoj Republici Nagorno-Karabah, koje kontrolišu sporni region potvrdile su smrt najmanje jednog pripadnika lokalne milicije i proglasile delimičnu mobilizaciju u regionu, kao odgovor na akcije Azerbejdžana, javljaju mediji.

Jerevan i Baku su vodili 44-dnevni rat 2020. godine, tokom kojeg je Azerbejdžan zauzeo delove Nagorno-Karabaha, teritorije koju kontrolišu Jermeni od ranih 1990-ih, koja de-jure ostaje pod kontrolom Bakua.

Sukob je okončan sporazumom o prekidu vatre, kojim su ruske mirovne snage bile raspoređene u regionu.

Situacija na terenu je od tada ostala napeta, jer su obe strane u više navrata jedna drugu optuživale za izazivanje neprijateljstava.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Tramp: Netanijahu mora hitno da okonča rat u Gazi!

Bivši američki predsednik Donald Tramp, koji bi vrlo mogao da postane budući predsednik ove zemlje, …