Moskva: Ruski vojnici u Ukrajini hospitalizovani, zbog teškog trovanja hemikalijama!

U vojnicima su otkriveni tragovi toksina botulinum toksina tipa B, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Nekoliko ruskih vojnika, koji su učestvovali u vojnoj operaciji u Ukrajini hospitalizovano je, zbog teškog trovanja hemikalijama, saopštilo je u subotu rusko Ministarstvo odbrane.

Tragovi botulinum toksina tipa B, koji je „organski otrov veštačkog porekla“, otkriveni su u uzorcima uzetim od vojnika, saopštilo je ministarstvo, optužujući Kijev za „hemijski terorizam“.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Ruske trupe su „hospitalizovane sa znacima teškog trovanja“, nakon što su 31. jula stacionirane u blizini sela Vasiljevka u Zaporoškoj oblasti, navodi se u saopštenju.

„Režim Zelenskog je odobrio terorističke napade sa upotrebom toksičnih supstanci protiv ruskog osoblja i civila“ nakon niza vojnih poraza u Donbasu i drugim oblastima, insistiralo je ministarstvo.

Moskva planira da pošalje laboratorijske testove vojnika Organizaciji za zabranu hemijskog oružja (OPCV).

Botulinum toksin, koji se često naziva „čudotvornim otrovom“, jedna je od najotrovnijih bioloških supstanci poznatih nauci.

Proizveden od bakterije Clostridium botulinum, blokira oslobađanje neurotransmitera acetilholina, izazivajući paralizu mišića.

Botulinum toksin tipa A se poslednjih decenija koristi u medicini, u malim dozama, posebno za lečenje poremećaja, koje karakteriše preterano aktivno kretanje mišića.

Takođe je dobro poznat u kozmetologiji pod svojim skraćenim imenom, Botoks.

Međutim, botulinum toksin predstavlja veliku pretnju, kao biološko oružje, zbog svoje lakoće proizvodnje i distribucije i visoke stope smrtnosti, koja je rezultat trovanja.

Oporavak je moguć tek nakon dužeg perioda intenzivne nege.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

F-35 definitivno neće dobiti novi motor u narednim godinama!

Dugogodišnja obećanja proizvođača stelt lovca F-35 Lightning II „uskoro“, pa čak i „skoro“ da će …