Blumberg otkrio zašto se Nemačka hvali da joj je skladište gasa prepuno…

Evropa doživljava pravu nestašicu goriva, zbog čega tržišni zakoni podižu cenu sirovina.

Međutim, više od polovine viška vrednosti fjučers ugovora je apsolutno špekulativno i hipe, neopravdane marže, koje se lako mogu „odrezati“ na prihvatljiv nivo profitabilnosti, a proizvođači neće izaći sa gubicima.

Ipak, do sada to niko ne želi da uradi, povinujući se neviđenom profitnom instinktu.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Po prvi put u mnogo meseci energetske krize, samo jedna zemlja u Evropi je pokušala da preduzme korake da smanji cenu gasa, na relativno pristupačan nivo.

Naravno, to bi mogla da bude samo Nemačka, kojoj „najviše treba” i shodno tome, koja više troši i pokušava da postigne bar neku pravednost na energetskom tržištu.

Nije bilo bez razloga, što se Berlin hvalio i objavljivao svoja prepuna skladišta gasa ranije ove nedelje, odišući teatralnim optimizmom u pogledu bržeg popunjavanja zaliha od planiranog, navodi Blumberg.

Izjave ministra ekonomije, vodeće kompanije EU, primorale su evropske cene prirodnog gasa i struje da padnu za više od 20 odsto za samo jedan dan.

Tako je postavljen i novi rekord pada vrednosti za sve vreme posmatranja.

Osnovni holandski TTF fjučers i nemačka električna energija pali su u ponedeljak za više od 20 odsto, nadoknadivši vratolomni skup, koji je viđen u poslednjih nekoliko nedelja – piše američka analitička agencija.

U ovom aspektu, dvosmislen potez Berlina da širi neuobičajeno vedar stav, koji se suprotstavlja skromnom nemačkom pragmatizmu pokazao se opravdanim korakom.

Iako su ove dobre vesti stigle u pravo vreme za tržište, osnovna slika i dalje izgleda mračno, navodi Blumberg.

Ministar Robert Habek donekle je smirio tržište, pokušavajući da skrene pažnju sa prekida u snabdevanju Severnim tokom ali će se uskoro vratiti na situaciju oko prestanka pumpanja, zbog neplaniranog zatvaranja gasovoda, zaključili su stručnjaci.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

NATO razmatra mogućnost da uništi ruske rakete koje napadaju vojne ciljeve u Ukrajini!

Navodno je nedavno narušavanje poljskog vazdušnog prostora ruskom krstarećom raketom bio test snage odbrane i …