Novi potez Amerike razbesneo Kineze! – “Odmah da ste to poništili”!

Peking insistira da Vašington „odmah“ poništi nedavno odobrene ugovore za rakete i radarske sisteme.

Kineski izaslanik u Sjedinjenim Državama osudio je predloženu prodaju oružja Tajvanu, u vrednosti većoj od milijardu dolara, rekavši da će ti dogovori naneti udarac njenim odnosima sa Vašingtonom i poslati “pogrešne signale”, “separatističkim snagama” na ostrvu.

Portparol kineske ambasade u SAD, Liu Penđu, izdao je opširno saopštenje, u kojem osuđuje nove transfere oružja, nakon što su oni ranije odobreni u petak, napominjući da se Peking “čvrsto protivi”, bilo kakvoj takvoj prodaji.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

„Kina apeluje na američku stranu da ispoštuje svoju posvećenost, iskreno se pridržava principa jedne Kine, zaustavi prodaju oružja i vojne interakcije sa Tajvanom i odmah opozove relevantnu prodaju oružja Tajvanu, kako ne bi nanela veću štetu Kini i SAD odnose i mir i stabilnost, širom Tajvanskog moreuza“, rekao je Liu, dodajući da bi prodaja „umešala, u unutrašnje stvari Kine i podrila kineski suverenitet i bezbednosne interese“.

Ranije tog dana, američki Stejt department odobrio je tri odvojene vojne prodaje tajvanskoj vladi, uključujući ugovor vredan 85,6 miliona dolara za 100 projektila Sidevinder, 355 miliona dolara za municiju 60 Harpoon i još 665,4 miliona dolara za finansiranje „logističke i programske podrške” za radarski sistem, koji proizvodi američki trgovac oružjem Raitheon.

Ukupna prodaja bi iznosila oko 1,1 milijardu dolara i čeka se konačno odobrenje od Kongresa.

Iako je Tajvan dugo bio samoupravan, Peking tvrdi da je ostrvo deo kineske suverene teritorije i obećao je da će se na kraju, ponovo ujediniti.

Uprkos tekućim odnosima između Vašingtona i Tajpeja, uključujući nedavnu posetu visokog profila predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi, Sjedinjene Države zvanično ne priznaju Tajvan, kao nezavisnu državu.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Zapad treba da donese odluku

Na Zapadu je da odluči da li želi da se uključi u dijalog sa Rusijom …