NATO raspoređuje rezerve, usred balkanskih tenzija – Britanske trupe stigle, na Kosovo i Metohiju!

Među onima, koji su stigli na Kosovo su i britanske trupe.

NATO je doveo rezervne trupe na Kosovo radi obuke, povećavajući prisustvo alijanse, u otcepljenoj pokrajini za, do 1.000 vojnika.

Dok vojne tenzije sa Srbijom tinjaju, komandant bloka je rekao da bi u bliskoj budućnosti moglo biti raspoređeno više.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Pukovnik Kristofer Samulski, regionalni komandant kosovske misije NATO-a KFOR, rekao je novinarima u sredu da su vojnici dovedeni, „kao deo normalnog planiranja za vanredne situacije“, preneo je Rojters.

Samulski nije otkrio, koliko je rezervi stiglo ali je rekao da one predstavljaju jedinicu „veličine bataljona“, sa bataljonom, koji obično broji između 500 i 1.000 vojnika.

Komandant je rekao da su među onima, koji učestvuju u obuci i prvi strijelci britanske armije.

Oko 3.700 vojnika KFOR-a, obično je stacionirano na Kosovu, u bilo kom trenutku.

Kosovo je proglasilo nezavisnost od Srbije 2008. godine, skoro deceniju nakon, što je NATO pokrenuo kampanju bombardovanja Srbije u ime etničkih albanskih separatista, u pokrajini.

Nezavisnost Kosova priznalo je 97 od 193 države članice UN, od kojih su većina saveznici SAD.

Srbija, Rusija i Kina su među onima, koji ne priznaju nezavisnost Kosova.

Tenzije između Kosova i Srbije eskalirale su u avgustu nakon, što je Priština usvojila zakon, o zabrani dokumenata i registarskih tablica vozila izdatih u Srbiji.

Kosovo je pokušalo da sprovede novu meru tako, što je poslalo teško naoružanu specijalnu policiju da preuzme kontrolu nad granicom između Srbije i Kosova, dok su lokalni Srbi pružali otpor postavljanjem barikada na putevima i upuštajući se u nasilne sukobe, sa prištinskim snagama.

Kosovo je tada pristalo da odloži primenu zakona do 1. septembra, pre nego što produži rok do 31. oktobra.

S obzirom da se ovaj datum nazire, Samulski je rekao da bi „druge rezerve, koje se nalaze van Kosova“ mogle da budu dostupne „ako smatramo da su potrebne , na osnovu trenutne situacije, na terenu.”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić optužio je Kosovo da ugrožava bezbednost njegove zemlje slanjem svojih specijalnih snaga u pogranične regione.

Vučić je, ranije obećavši da će “spasiti naš narod”, na Kosovu ako bude potrebno, “spasiti naš narod”, od “progona i pogroma”, upozorio je u utorak poslanike u Beogradu da je “opasnost bliska, objektivna i ozbiljna”.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Poljska odbila Ukrajinu: “Ne damo Patriote”!

Poljsko Ministarstvo odbrane odbilo ideju Ukrajine da bi poljski sistemi PVO, uključujući protivraketni sistem “Patriot” …