Politico: Nemačka i Francuska se složno i udarnički susprotivile američkim planovima!

Šolc i Makron navodno smatraju planiranu šemu Vašingtona za strane investitore, kao nelojalnu konkurenciju.

Lideri Nemačke i Francuske su navodno postigli konsenzus da će EU morati da uzvrati SAD ako nastavi sa planiranim smanjenjem poreza i energetskim beneficijama, sa ciljem da podstakne kompanije da prebace proizvodnju na drugu stranu.

Novinski sajt Politico objavio je u četvrtak da su kancelar Olaf Šolc i predsednik Emanuel Makron zabrinuti, zbog Zakona o smanjenju inflacije Bele kuće, koji smatraju “protekcionističkim”.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

O tome se navodno razgovaralo na njihovom ručku u Parizu dan ranije.

Kako navodi list, pozivajući se na „ljude upoznate sa njihovim razgovorima“, dvojica lidera su se složila da bi plan državne subvencije, koji su objavile SAD predstavljao nelojalnu konkurenciju i da ne bi trebalo da ostane, bez odgovora.

Politiko je primetio da je njihov dogovor postignut uprkos razlikama u mišljenjima između Šolca i Makrona o drugim važnim pitanjima, uključujući energetiku i odbranu.

Kako bi se suprotstavili planovima Vašingtona, Pariz i Berlin su se navodno složili da predlože slične šeme podsticaja za preduzeća širom EU.

Međutim, ako se primeni, ta mera bi rizikovala da izazove trgovinski rat između bloka i SAD, tvrdi se u članku.

Pojavljujući se na TV kanalu France 2 u sredu uveče, Makron je pozvao na „kupuj evropski akt kao Amerikanci“, dodajući da bi EU trebalo da „rezervira [naše subvencije] za naše evropske proizvođače“.

„[Šolc i ja] imamo stvarnu konvergenciju da idemo napred na temu, imali smo veoma dobar razgovor“, dodao je Makron.

Međutim, dve evropske sile, još ne planiraju da uđu u režim konfrontacije, navodi Politico i radije bi da naprave kompromis sa SAD, za pregovaračkim stolom.

Prema članku, to bi se moglo uraditi preko „Radne grupe EU-SAD, za Zakon o smanjenju inflacije“, koja je stvorena u utorak tokom sastanka predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen i zamenika američkog savetnika za nacionalnu bezbednost Majka Pajla.

Štaviše, u Pragu će sledećeg ponedeljka biti održan neformalni sastanak ministara trgovine EU, a tom događaju će prisustvovati američka izaslanica za trgovinu Ketrin Taj.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Još uvek se traga za nestalom devojčicom! – VIDEO

Potraga za nestalom dvogodišnjom devojčicom Dankom Ilić iz Banjskog Polja, kod Bora, nastavlja se treći …