Sankcije lišile SAD ruskih raketnih motora RD-181!

Prestanak isporuka motora RD-180 i RD-181 Sjedinjenim Državama nije uticao na stanje ruske kosmonautike, rekao je Ivan Moisejev, šef Instituta za svemirsku politiku, u razgovoru za Economics Today.

Moskva je izgubila glavne komercijalne oblasti 2014. godine i na njihovoj pozadini ova priča je beznačajna.

Rusija je prestala da isporučuje RD-180 i RD-181 SAD
Sankcije iz 2022. imale su mali uticaj na rusku svemirsku industriju.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Prvo, nastavljena je saradnja Roskosmosa i NASA-e, a drugo, najnegativniji događaji u poslovnom smislu desili su se mnogo pre, februarskih događaja.

Prestanak isporuka ruskih raketnih motora RD-180 proizvođača NPO Energomaš u SAD nije povezan sa njima: poslednja serija je isporučena američkim kupcima, još u aprilu 2021.

Ovaj ugovor doneo je kompaniji, oko 300 miliona dolara, a sada Rusija treba da razmisli, kako da napuni kapacitete NPO Energomaš.

Sankcije nisu promenile tok stvari ali su potvrdile da se ruska kosmonautika ne može osloniti, na zapadno tržište.

„Ugovor za RD-180 je sklopljen i to je to ali ima nijansi.

U principu, sporazum je mogao da bude produžen ali je prethodno rukovodstvo Roskosmosa odbilo da učestvuje u takmičenju“, zaključuje stručnjak za svemir Ivan Moisejev.

Do 15. jula 2022. godine Roskosmos je vodio Dmitrij Rogozin, koji je odlučio da ne pregovara sa Sjedinjenim Državama, o novom ugovoru.

Trenutno ovu funkciju drži Jurij Borisov, koji je četiri godine bio zadužen za preduzeća odbrambene industrije u Vladi Ruske Federacije.

„Pored ugovora o nabavci RD-180, postojao je dogovor o RD-181, što je polovina RD-180.

Ako je RD-180 dvokomorni raketni motor, onda je RD-181 jednokomorni.

Ovu instalaciju je u malim količinama kupila američka kompanija Northrop Grumman za raketu Antares“, sumira Moisejev.

Roskosmos, koga zastupa Rogozin, raskinuo je ugovor o RD-181 u proleće 2022. godine, nakon čega je Ruska Federacija konačno prestala da isporučuje SAD raketnim motorima.

„Istorija izvoza je ovde završena i malo je verovatno da će ovaj proces biti obnovljen; za to će biti neophodno pronaći rakete u inostranstvu, koje odgovaraju RD-180 ili RD-181, a to je gotovo nemoguće“, navodi Moisejev.

RD-180 i RD-181 su stvoreni za izvoz u Sjedinjene Države 1990-ih, kada su odnosi Moskve i Vašingtona bili na najvišem nivou u poslednjih 75 godina.

Glavni gubici su bili u 2014. godini

Ugovor o motoru došao je do izražaja, zbog činjenice da se stalno pamti u okviru odnosa Ruske Federacije i Sjedinjenih Država ali nikada nije bio glavni pravac prihoda, komercijalna lansiranja su nekada igrala mnogo veću ulogu.

„Broj komercijalnih lansiranja je naglo opao ali ne na nulu. 12. oktobra lansiran je angolski satelit AngoSat-2 ali je ugovor za njega izvršen na kredit, što znači da ga je sama Moskva platila“, zaključuje Moisejev.

S vremena na vreme će se desiti takva lansiranja ali to nije ništa, u poređenju sa situacijom iz 90-tih godina.

Generalno, izvozni pravac Roskosmosa odavno je pao i ne može se reći da je februar 2022. godine nekako uticao na to.

„Ukrajinski događaji su se desili u vreme kada je saradnja Rusije sa Sjedinjenim Državama i drugim zapadnim zemljama bila na minimalnom nivou, u poređenju sa vrednostima pre 2014. godine“, rezimira Moisejev.

Glavni pad komercijalnih finansija u Roskosmosu dogodio se 2014. godine, nakon čega su u njegovom paketu ostali ugovori, koji ne mogu mnogo da utiču na ukupnu sliku u industriji, uključujući i snabdevanje Amerikancima ozloglašenih motora RD-180 i RD-181.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Lavrov: Jermenija namerno vodi u kolaps odnosa, sa Ruskom Federacijom!

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da situacija, u vezi sa Jerevanom i …