Pentagon zapretio Kinezima: Vojno ćemo podržati Tajvan, protiv Kine!

Načelnik američkog združenog generalštaba general Mark Mili rekao je da će Pentagon podržati tajvansku vojsku i oružjem i obukom, upozoravajući, optužujući Peking da traži „globalnu vojnu superiornost“.

Govoreći na događaju, koji je u sredu održao Ekonomski klub Njujorka, američki general je istakao da će Vašington nastaviti da jača bezbednosnu saradnju sa Tajpejem, uprkos glasnim primedbama Pekinga, koji ostrvo smatra delom suverene teritorije Kine.

„SAD su posvećene Zakonu o odnosima sa Tajvanom, a predsednik Bajden je u više navrata, u poslednje vreme rekao da će Sjedinjene Države nastaviti da podržavaju Tajvan“, rekao je Milej, misleći na američko zakonodavstvo, koje opisuje odnose sa Tajpejem.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

„Mi ćemo ih podržati vojno i pokušati da im pomognemo u obuci i opremanju“.

Mili je dalje naveo da iako nema naznaka da će Peking napasti ostrvo u bliskoj budućnosti, kineski predsednik Si Đinping sada „procenjuje situaciju i preračunava šta bi mogli da urade“, napominjući da bi napad preko Tajvanskog moreuza bio „zaista težak”.

„Zaista težak. I mislim da će oni to shvatiti“, nastavio je on, dodajući da su pripreme za napad i njegovo izvođenje „dve različite stvari“.

Prošle godine je tajvanski lider Cai In Vven saopštio da američki vojnici već obučavaju trupe na ostrvu ali je odbio da precizira, koliko je Amerikanaca raspoređeno, samo rekavši da „nije onoliko koliko su ljudi mislili“.

Komandant američkih specijalnih snaga, Kristofer Majer je u maju 2021. predložio da Pentagon pošalje savetnike da obuče tajvanske vojnike, kako da odbiju „amfibijsko iskrcavanje“.

Nije jasno da li je taj predlog ikada prihvaćen.

Mili je naglasio ključnu tačku razgovora, koju su više puta ponavljali zvaničnici u Vašingtonu, insistirajući da je Peking najveći američki konkurent i pretnja bezbednosti.

On je rekao da zemlja traži regionalnu i na kraju globalnu vojnu superiornost, tvrdeći da bi ovo drugo želela da postigne pre 2050. godine.

„Dobro smo sa konkurencijom, nema problema“, rekao je Mili.

„Ali ako Kina želi sukob, onda bi to bio zaista loš izbor za njih.“

Američki zvaničnici sve više tretiraju ostrvo, kao suverenu zemlju prkoseći politici jedne Kine, koju Vašington formalno priznaje.

Predsednik Bajden je čak obećao u nekoliko navrata da će američka vojska pomoći u odbijanju kineske invazije ali su pomoćnici Bele kuće, svaki put povlačili ove izjave.

Tokom svog izveštaja na Kongresu Komunističke partije Kine prošlog meseca, kineski predsednik Si Đinping je istakao rizik od oružanog sukoba, oko Tajvana.

On je ponovio da je primarni cilj Pekinga mirno ujedinjenje ali je upozorio da Peking zadržava pravo da upotrebi vojnu silu da spreči bilo kakve pokušaje tajvanske administracije da proglasi nezavisnost.

Prošle nedelje je naredio vojsci zemlje da proveri gotovost da odgovori na bezbednosne pretnje, koje proizilaze iz nove ere globalnih turbulencija.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Poljska odbila Ukrajinu: “Ne damo Patriote”!

Poljsko Ministarstvo odbrane odbilo ideju Ukrajine da bi poljski sistemi PVO, uključujući protivraketni sistem “Patriot” …