Erdogan odbacuje američka upozorenja: Udarićemo na teroriste, bez obzira, ko stoji iza njih!

Turski predsednik je obećao da će ići na teroriste „bez obzira, s kim su u dosluhu“.

Turska je odlučna da “iskorijeni” teroriste, bez obzira gdje se nalaze ili koga smatra partnerima, izjavio je u petak predsednik Redžep Tajip Erdogan.

Njegovi komentari dolaze, nakon što je Vašington protestovao Ankari, zbog vazdušnog napada, koji je „direktno pretio” američkim trupama, koje rade sa kurdskim milicijama u Siriji.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

„Bez obzira sa kim teroristi budu u dosluhu, Turska će ih uvek smatrati odgovornim za svaku prolivenu kap krvi“, rekao je Erdogan u govoru u istanbulskom brodogradilištu.

Turski predsednik pridružio se pakistanskom premijeru Šehbazu Šarifu na svečanoj inauguraciji „PNS Khaibar“, jedne od četiri korvete, koje je Islamabad naručio od Turske.

Erdogan je takođe rekao da „niko ne može da drži lekcije Turskoj, koja je jedini saveznik u NATO-u, koji se prsa u prsa borio protiv DAEŠ-a i koji je pobedio“, misleći na terorističku grupu Islamska država (IS, ranije ISIS).

Ankara je od nedelje izvodila vazdušne i artiljerijske napade, nazvane Operacija Mač kandže, u severnoj Siriji i Iraku.

Njegove mete su kurdske milicije, koje Turkiie smatra odgovornim za teroristički napad u Istanbulu 13. novembra u kojem je ubijeno šest, a ranjena 81 osoba.

U sredu su turski avioni bombardovali lokaciju samo 300 metara, od američke baze u blizini Hasake, što je navelo Pentagon da optuži Tursku za ugrožavanje njenih trupa i borbu protiv ID.

„Nedavni vazdušni udari u Siriji direktno su ugrozili bezbednost američkog osoblja, koje radi u Siriji sa lokalnim partnerima na porazu ISIS-a i održavanju pritvora, nad više od deset hiljada zatvorenika ISIS-a“, rekao je sekretar za štampu Pentagona Patrik Rajder.

Dodao je da nastavak eskalacije ugrožava “višegodišnji napredak” koalicije, koju predvode SAD.

Turski ministar odbrane Hulusi Akar odgovorio je u petak rekavši da Ankara cilja samo teroriste i da „ne dolazi u obzir da naudimo koalicionim snagama ili civilima“.

Američki Stejt department ranije je priznao da je sva teritorija, koju kontroliše IS oslobođena u martu 2019.

Vašington nastavlja da drži oko 900 vojnika u Siriji, bez dozvole vlade u Damasku ili UN.

Ranije ove nedelje, Erdogan je rekao da je cilj Turske da stvori „tampon zonu“ duž sirijske granice, posebno pominjući gradove Tall Rifat, Manbij i Kobane.

Traka od 30 kilometara bila je navedeni cilj turskog upada u Siriju 2019. godine, što je izazvalo osudu nekih saveznika u NATO-u i sankcije SAD.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Poljska odbila Ukrajinu: “Ne damo Patriote”!

Poljsko Ministarstvo odbrane odbilo ideju Ukrajine da bi poljski sistemi PVO, uključujući protivraketni sistem “Patriot” …