Nemački ministar odbrane priznaje da Ukrajina sumnja

Boris Pistorijus je rekao da je “teško” utvrditi da li bi Kijev mogao da povrati Krim i Donbas.

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus izrazio je neizvesnost u pogledu sposobnosti Ukrajine da ostvari svoj cilj povratka Krima i Donbasa.

Zvaničnik je tvrdio da će stalna podrška Zapada Kijevu biti ključna u određivanju ishoda sukoba sa Rusijom.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Govoreći za nemački list Bild u utorak tokom zvanične posete ukrajinskoj prestonici, Pistorijus je upitan da li će Kijev uspeti da povrati kontrolu nad svim teritorijama, unutar svojih granica iz 1991. godine.

Ministar je to pitanje opisao, kao „teško“ i uporedio ga sa „pogledom u kristalnu kuglu“.

Iako nije dao prognoze, Pistorijus je pohvalio hrabrost kijevskih snaga, dodajući da je „od vitalnog značaja da nastavimo da podržavamo Ukrajinu, najbolje što možemo“.

„Ovo je intenzivan rat iscrpljivanja. Postoje ludački veliki gubici“, rekao je nemački zvaničnik.

Na pitanje da li ostaje pri svojoj prethodnoj maksimi da „Ukrajina mora da dobije rat“, Pistorijus je odgovorio: „Da, naravno“.

Prema rečima nemačkog ministra, slično kao i sposobnost Ukrajine da ostvari teritorijalne dobitke, izgledi za mirovne pregovore ostaju neizvesni.

Pistorijus, koji je preuzeo dužnost 19. januara, potvrdio je posvećenost Berlina da Kijevu obezbedi 14 glavnih borbenih tenkova Leopard 2A6 do kraja marta, pri čemu se očekuje da će obuka ukrajinskog osoblja početi u bliskoj budućnosti.

Pistorijus je naglasio da isporuku sistema protivvazdušne odbrane u narednim mesecima vidi kao ključnu, dok dovodi u pitanje potencijalnu korisnost podmornica, ukoliko ih Kijev zatraži dalje.

Odgovarajući na planove zapadnih zemalja da Ukrajini isporuče tenkove i drugo teško naoružanje, ruski ministar odbrane Sergej Šojgu upozorio je u utorak da „takvi potezi, u suštini uvlače zemlje NATO-a u sukob i da bi mogli da dovedu, do nepredvidive eskalacije“.

Međutim, on je izrazio uverenje da će ruska vojska uništiti hardver.

Najviši ruski zvaničnici dosledno su tvrdili da zapadne isporuke oružja služe, samo za nepotrebno produženje sukoba.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Upućen poziv Nemačkoj da prizna genocid u NDH!

Banjaluka – Direktor Centra za društveno-politička istraživanja Republike Srpske Dušan Pavlović uputio je članovima nemačkog …