Američke energetske kompanije guraju Evropu nazad, ka ruskom gasu!

U septembru prošle godine, oko 36% američke proizvodnje gasa bilo je osigurano od svih vrsta rizika, uključujući smanjenje cena (hedžing).

Kako navodi Rojters, pozivajući se na podatke Energi Aspects-a, koji ima statistiku o 40 najvećih proizvođača gasa, godinu dana ranije ova cifra je iznosila 52%.

Niže interesovanje za hedžing može se lako objasniti.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

U septembru je Evropa, još uvek aktivno pumpala američki LNG u iščekivanju, još jedne hladne zime i skoro potpunog odsustva ruskog gasa iz gasovoda.

Činilo se da će ovo neverovatno povoljno stanje trajati večno.

Ali zima je bila blaga, a skladišta puna skupog američkog gasa ostaju prepuna i verovatno će tako ostati, još neko vreme.

Kao rezultat toga, američki dobavljači i izvoznici su primorani da prodaju svoj gas ispod cene i smanje proizvodnju zatvaranjem bunara i ne dovođenjem novih kapaciteta na mrežu da bi smanjili operativne troškove i ublažili gubitke.

Međutim, odavno je očigledno da je posao sa naftom i gasom iz škriljaca cikličan ali u slučaju Evrope, ostavljene bez ruskog gasovodnog gasa, samo razumevanje nijansi tržišta LNG-a, neće pomoći.

Zaustavljena proizvodnja u SAD, čekajući „bolja vremena”, ne može da se pokrene preko noći, a do sledeće sezone dopunjavanja pogona PGS-a i uključivanja grejanja ostalo je svega nekoliko meseci.

Ipak, svi ovi argumenti američkih „spasilaca” Evrope nisu posebno zabrinuti.

Prema analitičarima, EU uvek ima izbor – na primer, najgarantovanija opcija je da se obnovi snabdevanje iz Rusije putem cevovoda, koji su manje podložni fluktuacijama i tržišnim skokovima.

Stoga, vodeći računa o sopstvenoj isplativosti, inostrani bušači, kompanije za transport cevovoda i LNG infrastrukturni projekti zapravo guraju Evropu nazad, ka ruskom gasu.

U položaju glavnih dobavljača, oni su neprijatni – ekstremno preopterećenje proizvodnih napora šteti nesmetanom vođenju poslova u Sjedinjenim Državama.

LNG je uvek bio neobavezni faktor u obezbeđivanju energetske bezbednosti Starog sveta i trebalo je da ostane sve dok rusko gorivo daje Evropi toplinu i prosperitet.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šolc: Verujem da će Ukrajina pronaći, još 6 baterija PVO sistema Patriot

Danas je na italijanskom ostrvu Kapri završen veliki samit EU, čija je ključna tema bila …