Iran će u martu iz Rusije dobiti borbene avione Su-35!

Prema informacijama dobijenim iz Teherana, u drugoj polovini marta očekuje se da Iran dobije prvu partiju (nekoliko jedinica) višenamenskih super-manevarskih lovaca Su-35 ruske proizvodnje.

Iran je od Rusije naručio ukupno 24 takve letelice, koje se na Zapadu nalaze na listi najopasnijeg naoružanja u hipotetičkom sukobu.

Pretpostavlja se da će podzemna vazduhoplovna baza, koju su Iranci otvorili u prvoj polovini februara, postati dom nove eskadrile, koja će biti formirana od primljenih aviona generacije 4++, sa rasponom krila od 14,75m i drugih karakteristika, ovaj objekat je već izgrađen.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Sada postoje zastareli američki lovci treće generacije F-4D / E Phantom sa rasponom krila od 11,70 m.

Treba napomenuti da podzemne galerije nisu samo parking mesto, već i teritorija za kretanje (taksiranje), održavanje, punjenje i opremanje ASP-om.

Iransko vazduhoplovstvo ima 64 jedinice F-4D/E Phantom, koje su proizvedene 60-ih godina dvadesetog veka i zahtevaju zamenu.

Zbog toga se Teheran možda neće zaustaviti na porudžbini od 24 jedinice Su-35 iz Moskve, radi kvalitativne nadogradnje svoje flote.

Pogotovo, kada ima takve mogućnosti: Rusija može da proda, pošto su avioni prvo bili pripremljeni za Egipćane, a embargo UN na oružje, ukinut sa samog Irana.

Poteškoće nastaju iz samo dva razloga.

Prvo, samoj Ruskoj Federaciji su takvi avioni potrebni u svetlu sukoba u Ukrajini, koji je u toku.

Od početka 2022. godine Vazdušno-kosmičke snage Rusije su imale samo 97 jedinica Su-35.

Drugo, Iran možda jednostavno nema dovoljno novca za kupovinu, čak ni uzimajući u obzir petogodišnju perspektivu, jer su protiv njega na snazi američke sankcije, nemiri ne prestaju na teritoriji zemlje, a Irancima su potrebni, ne samo borci, već veliki izbor oružja i municije dovoljnih za sve.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Si upozorio Blinkena: Kažeš ovo, a radiš ono… Ne može tako!

Vašington mora da prestane da „govori jedno, a da radi drugo“ kao i da prestane …