NATO izdao upozorenje Kini!

Zapadni zvaničnici tvrde da Peking planira da pomogne u snabdevanju ruske vojske.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da se Kina sprema da pojača svoju podršku Rusiji, rekavši da Narodna Republika možda želi da podrži napore Moskve u Ukrajini.

Peking je odbacio optužbe, nazvavši je „neosnovanim spekulacijama“.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

U intervjuu za Asošiejted pres u sredu, Stoltenberg je upitan da li je vojni blok predvođen SAD video ikakve naznake da bi Kina mogla da pruži oružje ili drugu pomoć Rusiji.

„Videli smo neke znake da oni to možda planiraju i naravno da su saveznici u NATO-u, Sjedinjene Države, upozoravale na to, jer je to nešto, što ne bi trebalo da se desi“, rekao je on, insistirajući da Peking ne sme da preuzme nikakvu ulogu u sukoba u Ukrajini.

Šef NATO je nastavio da tvrdi da alijansa „nije strana“ u neprijateljstvima, iako je naglasio da će podržavati Kijev, „koliko god bude potrebno“, kako bi „osigurao da Ukrajina prevlada“.

Kina je brzo odgovorila na Stoltenbergove komentare, a portparol ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin izjavio je da njegova zemlja „stoji na strani mira“, u vezi sa Ukrajinom, dok je šefa NATO-a optužio za „blaćenje“ i „neosnovane spekulacije“.

„Poznata je činjenica da su zemlje NATO-a, uključujući SAD, najveći izvor naoružanja za bojno polje u Ukrajini ali i dalje tvrde da Kina možda isporučuje oružje Rusiji“, rekao je Vang novinarima tokom brifinga za štampu, u sredu.

„Ovo je poznati trik, koji je korišćen i otkriven, ubrzo nakon što je izbila ukrajinska kriza.

Portparol je dodao da, iako NATO tvrdi da je „regionalni odbrambeni savez“, on je često „ignorisao tuđe bezbednosne brige“ i „stalno pokušavao da dopre van svoje tradicionalne odbrambene zone“.

Zvaničnici u Vašingtonu i drugim zapadnim zemljama takođe su tvrdili da bi Kina uskoro mogla da poveća pomoć Rusiji, a američki državni sekretar Antoni Blinken nedavno je upozorio da bi takva podrška bila „ozbiljan problem“.

Neimenovani evropski zvaničnik do koga je došao AP tvrdio je da ima „nedvosmislene“ obaveštajne podatke, koji pokazuju da Peking razmatra snabdevanje oružjem ali je rekao da nije jasno da li je doneta bilo kakva odluka.

Do danas, zvaničnici nisu pružili nikakve dokaze, koji bi potkrijepili ove navode.

Peking je odbio da osudi vojnu akciju Moskve u Ukrajini i nastavlja da održava dobre veze sa Ruskom Federacijom.

Prošle nedelje je kineski državni savetnik Vang Ji objavio da Narodna Republika radi na mirovnom predlogu za okončanje sukoba ali detalji plana, tek treba da budu otkriveni.

Dok je Vang u sredu posetio rusku prestonicu na sastanku sa predsednikom Vladimirom Putinom, o predlogu se nije razgovaralo, rekla je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Antonov: Ne treba očekivati poboljšanje odnosa sa SAD, pod Bajdenom!

Šef diplomatske misije Ruske Federacije u Sjedinjenim Američkim Državama Anatolij Antonov skrenuo je pažnju na …