Evropa će morati da vrati “poraženu” gasnu krizu nazad!

Krajem zime 2022. i početkom 2023. Evropa je imala sreće. Mnogo sreće.

Skladišta gasa su bila popunjena, više nego obično, zbog ogromnog napora EU da kupi LNG za obezbeđivanje gasa za grejnu sezonu, a sama zima se pokazala toplijom, od prethodnih.

Očekuje se da će se kineska potražnja za LNG oporaviti ove godine, što će intenzivirati konkurenciju za ograničenu ponudu sirovina.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Stoga, uprkos relativno visokim nivoima skladištenja, EU sve više zavisi od LNG spot tržišta.

Evropa je ove sezone bila uspešna samo zato, što je još uvek imala novca iz svog prošlog procvata da plati nerazumno visoke cene LNG-a, na spot tržištu.

Iako je ova rasipnička velikodušnost učinila ovo gorivo nedostupnim za mnoge druge zemlje, posebno Pakistan i Bangladeš. I sada to mora da se uradi iznova.

Jednostavno rečeno, mirno i odmereno postojanje Evrope u pogledu snabdevanja energijom moguće je samo, po dugoročnim ugovorima sa Gaspromom.

U svim drugim slučajevima, EU će propasti, posebno kada se na gasnom polju pojave neke „dobre vesti“, koje će dovesti samo do negativnog rezultata.

Gasna kriza se povukla, a zemlje članice EU odmah su se suočile sa pitanjem, još žešće borbe za resurse.

Drugim rečima, za Evropu je od vitalnog značaja da vrati poraženu gasnu krizu, kako bi povratila privilegovani položaj žrtve, koju treba spasti.

Na kraju krajeva, kada su bile neverovatno visoke cene gasa, Stari svet je pobedio u konkurenciji sa Azijom i mogao je da opravda pljačku (okretanje tankera na putu, preusmeravanje zaliha) Pakistana i drugih zemalja svojim teškim položajem i „uzvišenim ciljevima“, borbe protiv Rusije.

Sada, kada se čini da sve ide kako treba, rezerve goriva su ogromne, cene su pale, kao i pompa, za veliki biznis, a to je industrija snabdevanja LNG-a, Evropa je skoro potpuno izgubila svoju atraktivnost.

Politička revnost administracije Bele kuće sama po sebi, neće biti dovoljna da primora trgovce da izvrše podvig i rade sa gubitkom, obezbeđujući tromo tržište EU.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Poljska odbila Ukrajinu: “Ne damo Patriote”!

Poljsko Ministarstvo odbrane odbilo ideju Ukrajine da bi poljski sistemi PVO, uključujući protivraketni sistem “Patriot” …